SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Trefwoorden: #afvalwater, #circulariteit, #fosfaat, #magnesium, #recycling, #struviet, #SusPhos proces, #UvA, #vlamvertragers

Lees verder

research

( Foto: UvA )

ENGINEERINGNET.BE - Het SusPhos proces werd vier jaar geleden ontwikkeld door ingenieur Bas de Jong, dr. Marissa de Boer en dr. Chris Slootweg van het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences, onderdeel van de Nederlandse Universiteit van Amsterdam.

Het proces maakt het mogelijk om fosfaten uit afvalwater terug te winnen voor hoogwaardige toepassingen zoals vlamvertragers. In 2019 werd onder dezelfde naam een startup opgericht, die onder leiding van De Boer de stap maakt naar recycling op industriële schaal.

De fosfaatrecycling van SusPhos verloopt via struviet, een mineraal dat behalve fosfaat en ammonium ook magnesium vastlegt: de chemische formule is Mg(NH4)PO4. In eerste instantie lag de focus van SusPhos op fosfaat en ammonium.

De recente resultaten van laboratoriumonderzoek geven aan dat het mogelijk moet zijn ook het toegevoegde magnesium te hergebruiken in functionele producten met marktpotentie.

Als het ook op grotere schaal lukt om alle elementen uit struviet een hoogwaardige toepassing te geven, kan het proces 100% circulair worden. De Universiteit van Amsterdam en SusPhos blijven ook na dit project samenwerken om andere eindproducten op het gebied van circulaire chemie te realiseren.