• 28/03/2012
  • |     BB

UHasselt en KU Leuven vastbesloten om opleiding bouwkunde te redden

Nieuwe werkgroep zal nog voor de zomer een verbeterplan voor masteropleiding bouwkunde voorleggen aan Vlaamse regering.

Trefwoorden: #bouwkunde, #opleiding, #ugent, #Uhasselt

Lees verder

opleidingen

( Foto: Siegen )

ENGINEERINGNET.BE -- Dit jaar werd de opleiding industriële wetenschappen van de XIOS Hogeschool Limburg gevisiteerd. Alle opleidingen kregen een positief visitatierapport, met uitzondering van de master bouwkunde.

Het uitgebouwde onderzoek van deze opleiding beantwoordde volgens de commissie niet helemaal aan de vereiste onderzoeksbasis voor een academische opleiding.

Daarmee dreigt de accreditatie voor de masteropleiding bouwkunde in gevaar te komen en op 1 oktober 2013 te vervallen.

Deze opleiding is echter uniek in Limburg en van cruciaal belang voor de bouwsector in deze provincie, stellen UHasselt en KU Leuven in een nieuwsbericht.

Beide universiteiten zijn betrokken partijen, doordat in het integratiedecreet - dat nog voor de zomer in het Vlaams Parlement zou gestemd worden - is voorzien dat de opleiding in de gezamenlijke faculteit Industrieel Ingenieur van de UHasselt en de KU Leuven integreert vanaf het academiejaar 2013-2014.

Beide universiteiten stellen ‘vastbesloten te zijn om de opleiding te redden’ en hebben daarom, na ruggespraak met de XIOS-directie, samen een werkgroep opgericht om een verbeterplan op te stellen, dat nog voor de zomer bij de Vlaamse regering wordt ingediend.


ACHTERGROND
In de werkgroep zetelen afgevaardigden van de UHasselt en de KU Leuven, o.a. rector Luc De Schepper (UHasselt), prof. dr. Lucie Vandewalle (afdelingshoofd Bouwmaterialen & Bouwtechnieken, KU Leuven), prof. dr. Geert Degrande (voorzitter departement Burgerlijke Bouwkunde, KU Leuven), prof. dr. Ludo Froyen (decaan faculteit Ingenieurswetenschappen, KU Leuven), ir. Nicole Dekelver (directeur Onderwijs, UHasselt) en prof. dr. Marc D’Olieslaeger (decaan gezamenlijke faculteit Industrieel Ingenieur, UHasselt) en vertegenwoordigers van de opleidinf.