PlastIQ gaat circulaire fabriek runnen in Circular Materials Center

Het Circular Materials Center in Kortrijk krijgt een recyclagelijn om cursisten en bedrijven op te leiden en vertrouwd te maken met de nieuwste recyclage­processen voor kunststoffen.

Trefwoorden: #Centexbel, #circulaire fabriek, #Circular Materials Center, #Co-valent, #Kortrijk, #KU Leuven, #kunststoffen, #PlastIQ, #POM West-Vlaanderen, #recyclagelijn

Lees verder

Techniek

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - Kunststoffen kunnen geschikte materialen zijn voor duurzame oplossingen, zoals woningisolatie, lichtgewichtmaterialen voor energiezuinige voertuigen, zonnepanelen en windmolens, en de medische sector.

Tegelijk is het belangrijk om ook voor kunststoffen oplossingen te zoeken voor een maximale circulaire levenscyclus, en af te stappen van de wegwerpcultuur.

De nieuwe circulaire fabriek omvat een complete recyclagelijn voor opleidingsprogramma’s en demonstratieprojecten rond de best beschikbare recyclagetechnieken voor het circulair gebruik van kunststoffen.

Dit moet het mogelijk maken om kunststofafval en bepaalde reststromen binnen de kunststofproductie te verwerken tot grondstoffen voor hergebruik in nieuwe kunststofmaterialen.

De installatie is naar verwachting begin 2022 operationeel en wordt modulair opgebouwd uit een vermaler, meng- en doseersystemen, granulator en een profiel- en plaatextruder.

PlastIQ zet de opleidingsinfrastructuur in voor de training en coaching van studenten, werkzoekenden, werknemers en bedrijven uit de kunststoffensector.

Deze opleidingsorganisatie voor de kunststoffenindustrie is een gezamenlijk initiatief van sectorfederatie essenscia en de sociale partners, met de financiële steun van het sectorale vormingsfonds Co-valent.

De circulaire fabriek wordt een extra blikvanger in het recent geopende Circular Materials Center in Kortrijk. Dit nieuwe onderzoeks- en opleidingscentrum voor de kunststoffen- en textielsector is een initiatief van POM West-Vlaanderen, Centexbel, KU Leuven en PlastIQ.


De investering in de nieuwe fabriek maakt deel uit van het EFRO-project UPSKILL dat de komende twee jaar 8 miljoen euro investeert in opleidingsinfrastructuur. Dit om te beantwoorden aan de vraag van bedrijven naar divers talent met technische en digitale skills.