SciMingo lanceert wetenschapscommunicatie-academie

SciMingo zet een wetenschapscommunicatie-academie op voor onderzoekers die willen leren hoe hun onderzoek naar het brede publiek te communiceren. Het initiatief komt er met steun van Vlaams minister van Wetenschapsbeleid, Hilde Crevits.

Trefwoorden: #communicatie, #opleiding, #wetenschap

Lees verder

Opleiding

( Foto: SciMingo )

ENGINEERINGNET.BE - De coronacrisis deed het geloof en vertrouwen in wetenschap bij de Vlaming sterk toenemen. Maar er is nog wat werk aan de communicatie. Slechts 35% van de Vlamingen vindt dat wetenschappers goed zijn in communiceren en amper 30% vindt dat wetenschappers open zijn naar de buitenwereld, zo blijkt uit de jongste Wetenschapsbarometer.

Tinne Claes, coördinator van de SciComm Academy: “Het is nochtans van cruciaal belang dat wetenschappers naar buiten treden. Niet alleen om dringende problemen zoals klimaatverandering of vaccinatie aan te pakken, maar ook om beleidsmakers te informeren, onderzoek transparanter te maken, het publiek te informeren en de volgende generatie wetenschappers te inspireren. Daarom willen wij onderzoekers leren hoe ze op een creatieve en gebalanceerde manier over hun onderzoek kunnen communiceren. Dit met de steun van partners Eos Wetenschap, de Jonge Academie en het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie.”

Dit najaar vinden er vier betalende opleidingstrajecten plaats, namelijk een opleiding rond populairwetenschappelijk schrijven, een video- en pitchtraining, een cursus over het maken van infographics en een opleidingstrack voor wetenschapspodcasting. Daarnaast is er een gratis lezingenreeks. Daarin zal onder meer de Amerikaan Randy Olson, een marien bioloog die zich omschoolde tot filmmaker, vertellen waarom wetenschap een goed verhaal nodig heeft.

De SciComm Academy is een laagdrempelig en toegankelijk initiatief. Onderzoekers hoeven geen ervaring te hebben in wetenschapscommunicatie om deel te nemen. De deelnamekost voor de opleidingen blijft ook beperkt,

De opleidingen worden echte trajecten. Tijdens de praktische workshops steken onderzoekers meteen de handen uit de mouwen. Via verdere individuele feedback en opvolging werken ze toe naar een concreet eindproduct (artikel, infografiek, video, podcast), dat onder meer door mediapartner Eos gepubliceerd kan worden.

De SciComm Academy gaat van start op 14 september. Dan trapt Marjan Doom, curator van het Gentse universiteitsmuseum, de gratis online lezingenreeks af. Zij vertelt wat wetenschappers kunnen leren uit een samenwerking met de kunsten.

Klik hier en ontdek het volledige programma.