MYRRHA ivzw verwelkomt internationale partners

Deze organisatie gaat toezicht houden over het project, zal nauwgezet waken over de uitvoering ervan en zal het onderzoeksprogramma bepalen dat tijdens de uitbating wordt uitgevoerd.

Trefwoorden: #MYRRHAA, #SCK CEN

Lees verder

Nieuws

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - Onlangs werd de oprichtingsakte getekend van de IVZW, wat staat voor internationale vereniging zonder winstoogmerk. Zowel landen, onderzoeksorganisaties als internationale instellingen kunnen lid worden.

De oprichting kadert in de beslissing van de federale regering om MYRRHA te realiseren. Om de belangstelling van buitenlandse partners voor een instap in het project te stimuleren, kende ze een financiering van 558 miljoen euro toe, op voorwaarde dat er voor MYRRHA een IVZW opgericht zou worden. Die voorwaarde is nu ingelost.

“De oprichting van de IVZW markeert de start van een nieuw MYRRHA-tijdperk. Eén waar we officieel de krachten met internationale partners kunnen bundelen om onze ambities en doelen te verwezenlijken”, aldus Hamid Aït Abderrahim, adjunct-directeur-generaal van SCK CEN en directeur van MYRRHA.

MYRRHA wordt ’s werelds eerste onderzoeksreactor aangedreven door een deeltjesversneller en zal maatschappelijke uitdagingen tackelen die elk land kent. SCK CEN wordt de nucleaire uitbater van de veelzijdige onderzoeksinfrastructuur.

“Denk aan de behandeling van nucleair afval, de bestrijding van kanker met een nieuwe generatie medische radio-isotopen of fundamenteel materiaalonderzoek voor onder andere kernfusie. Het is van cruciaal belang dat we internationaal samenwerken, als we een duurzaam antwoord op die uitdagingen willen bieden”, illustreert Abderrahim.

Dankzij de oprichting van de IVZW komt de kans er om de krachten te bundelen. “We kijken ernaar uit om internationale partners te verwelkomen en ze officieel in het project te laten stappen”, vervolgt de MYRRHA-directeur.