Green corridor moet omzetverlies door Brexit oplossen

Omdat Vlaamse bedrijven door de Brexit een aanzienlijk omzetverlies lijden, lanceert de Vlaamse regering het project ‘Gateway2Britain’ om de handel tussen Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk efficiënter te maken.

Trefwoorden: #Brexit, #Deloitte, #export, #import, #logistiek, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: lightboxx - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het project, dat wordt uitgevoerd door VIL en Deloitte, in opdracht van VLAIO, zal een green corridor realiseren waardoor de goederenstromen tussen de EU en het VK vlotter kunnen verlopen. Middelen uit het BAR (Brexit Adjustment Reserve) van de Europese Unie worden hiervoor vrijgemaakt.

Het gemiddelde omzetverlies voor Vlaamse bedrijven naar aanleiding van de Brexit bedroeg 6 % in 2020, wat gecombineerd met verhoogde logistieke kosten zorgde voor een enorme financiële impact.

Het project ‘Gateway2Britain’ bestaat uit een technologische pijler, een fysieke pijler en als ultieme doelstelling de realisatie van een echte ‘green corridor’.

De technologische pijler beoogt het verbinden van de verschillende stakeholders via een digitaal platform, dat het delen van data en handelsdocumenten en de transparantie tussen de verschillende betrokken partijen bevordert.

De fysieke pijler gaat over de keuze van een of meerdere strategische locaties voor het uitvoeren van aangiften, fysieke controleprocessen en logistieke diensten.

De green corridor tot slot behelst het realiseren van een echte ‘frictionless trade’ stroom door de aaneenschakeling van de fysieke en digitale pijlers door middel van technologische oplossingen, zowel langs EU (Vlaamse) als VK-zijde.

Deloitte en VIL zullen, na een verkenning van het landschap, werken aan een voorstel voor de conceptuele en technische uitwerking van het model en een actieplan voor de implementatie ervan in de loop van 2023.