Green Bid wint allereerste Elia-hackathon

De winnaars hebben zich gericht op het verbeteren van de ‘Solar to You’-app, die prosumenten de mogelijkheid biedt om hun overtollige zonne-energie te verkopen aan andere consumenten op de markt.

Trefwoorden: #elektriciteit, #elektrische voertuigen, #Elia, #hackathon

Lees verder

nieuws

( Foto: YouTube - Elia )

ENGINEERINGNET.BE - De allereerste hackathon van Elia Group sluit aan bij haar witboek over een consumentgericht marktmodel dat het debat over concurrentie ‘achter de meter’ moet openen en de ontwikkeling van consumentgerichte diensten wil aanmoedigen.

Het witboek toont de weg naar nieuwe manieren van interactie tussen consumenten en het elektriciteitssysteem. Consumenten zullen in de toekomst vaker over flexibele assets zoals elektrische voertuigen en warmtepompen beschikken.

Dankzij digitalisering kunnen ze zo een rol spelen bij het in evenwicht houden van het elektriciteitsnet wanneer alsmaar grotere hoeveelheden variabele hernieuwbare energie in het net komen.

Elia Group engageert zich sterk om de dialoog tussen alle marktpartijen te bevorderen bij het realiseren hiervan. Deze hackathon is een belangrijke stap die de samenwerking en dialoog zal bevorderen, zodat consumenten een centrale rol krijgen in het energiesysteem.

Er namen 105 studenten programmeurs, universiteiten, start-ups en organisaties deel aan de hackathon, verdeeld in 14 teams. Elk team koos één van de vijf uitdagingen:
  • Consumenten helpen om de juiste service providers te kiezen.
  • De ‘Solar to You’- app verbeteren.
  • Voorspellen hoeveel energie consumenten nodig zullen hebben.
  • Ervoor zorgen dat smartwoningen werkelijkheid worden.
  • ‘Smart communities’ faciliteren.
De teams kregen drie dagen de tijd om aan de door hen gekozen uitdaging te werken. Ze kregen tijdens het hele event ondersteuning van interne en externe data- en energie-experts. Daarna presenteerden zij hun ideeën aan de zevenkoppige jury, die het winnende team selecteerde en de teams voor de tweede en derde plaats.

Green Bid krijgt nu de kans om hun oplossing te ontwikkelen met experten van Elia Group in The Nest, de interne digitale incubator van Elia Group. The Nest zal 14 weken lang zorgen voor agile coaching, technische expertise, tools en methodes om hen te helpen hun oplossing verder te ontwikkelen tot een volledig operationeel prototype.