• 11/04/2012
  • |     BB

Rapport: 10% meer biologische producenten in Vlaanderen

Vlaams minister-president Peeters stelt jaarrapport biologische landbouw voor: aantal producenten en areaal blijven toenemen in Vlaanderen.

Trefwoorden: #bio, #biologische landbouw, #bioproducten, #landbouw

Lees verder

research

( Foto: Bayer Cropscience )

ENGINEERINGNET.BE -- Voor de bio-ingenieurs onder ons: uit het nieuwe rapport biologische landbouw van de Vlaamse overheid blijkt dat er in 2011 maar liefst 282 biologische producenten actief waren in Vlaanderen. Dat zijn er 26 of bijna 10% meer dan in 2010.

Het totaal areaal voor biologische landbouw steeg vorig jaar met 19%, en 89% van de gezinnen kocht in 2011 een bio-product. Opmerkelijke vaststelling: 33% van het areaal is in handen van 9 grote bedrijven.

En ook de verkoop van bioproducten hield het afgelopen jaar stand, en steeg zelfs licht in de niet-gespecialiseerde kanalen en de rechtstreekse verkoop.

Wat O&O betreft: de Vlaamse overheid besteedde met 3,1 miljoen euro 6% meer dan vorig jaar aan de biologische landbouwsector. De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling bedroegen 785.000 euro en stegen met 19% ten opzichte van 2010.

Drie vierde van die uitgaven gaat naar onderzoek in de verbetering van de bodemkwaliteit en diverse aspecten binnen de plantaardige productie (onkruidbestrijding, gewasbescherming, veredeling).

14% gaat naar onderzoek in de dierlijke sectoren (huisvesting, dierziekten) en 10% gaat naar de aspecten innovatie en bedrijfsbeheer.