KPI’s delen is samenwerken aan verbetering

De Chinese filosoof Confucius leerde een les op het gebied van samenwerking, leiderschap en groei: ‘Tell me and I forget, show me and I remember, involve me and I understand’. Deze woorden gingen niet over data, inzicht in KPI’s en assetprestaties.

Trefwoorden: #KPI, #Mainnovation, #onderhoud

Lees verder

Partner Info

( Foto: Mainnovation )

ENGINEERINGNET.BE - Met KPI’s (Kritieke Prestatie Indicatoren) kun je de prestaties van je organisatie en je assets monitoren, analyseren en verbeteren. Maar welke KPI’s zijn relevant? Wat zegt een bepaalde waarde? En is het opstellen van een goed KPI dashboard niet enorm arbeidsintensief?

Kansen benutten
Om maar direct antwoord te geven op die vraag: nee, het is juist zeer eenvoudig, mits het Enterprise Asset Management systeem (EAM) goed gevuld is. Dit begint met een goed Asset Register. Een database waarin alle fysieke assets zijn vastgelegd. Aan deze assets wordt relevante informatie gekoppeld, onder andere de technische kenmerken, kosten, storingen en oplostijden.

Maar ook onderhoud en inspectieplannen. Deze informatie is verwerkt in het EAM systeem. Mainnovation managing partner Mark Haarman: “De input die we verzamelen in ons EAM systeem, of dit nu al volledig is of niet, benutten we nog te weinig. We hebben input van jaren, zonder hier waardevolle output uit te halen.”

Wanneer het EAM systeem goed is ingericht, wordt het dashboard automatisch gegenereerd. “Het is nagenoeg een kwestie van plug-and-play voor het bestaande EAM systeem.” Terug naar Confucius. Dit is overigens ook de man die zei ‘Study the past, if you would define the future’ en 2.500 jaar later is deze filosofie verrassend goed toepasbaar.

Met moderne technieken kunnen we het verleden immers goed bestuderen. De inzichten in en kennis over de huidige staat en prestaties van de assets, geeft handvatten om acties voor de toekomst te definiëren. “Door te sturen op KPI’s krijgen we het verbeterpotentieel boven tafel. We meten en monitoren, registreren de benodigde data en we kunnen bijsturen en verbeteren.”

Dashboard voor hele organisatie
Mainnovations VDMXL Control Panel (VCP) is een KPI dashboard voor het management én voor de volledige maintenance- en assetmanagement-afdeling. Het VCP is gebouwd in moderne Business Intelligence software en geïntegreerd met het EAM systeem van het bedrijf. Haarman: “Met data uit SAP EAM, IBM Maximo, Infor EAM of Ultimo worden de twaalf KPI’s real-time berekend en gevisualiseerd.

Daarnaast bevat het Control Panel voor iedere KPI een apart dashboard met daarin zes onderliggende PI’s.” Het dashboard kan op basis van persoonlijke voorkeuren worden ingericht. “Een werkvoorbereider heeft andere inzichten nodig dan een monteur, de maintenance manager of de CFO van een onderneming. Met dit dashboard krijgt iedereen de op hem of haar van toepassing zijnde stuur-instrumenten in handen.”

Het VCP kan dus in alle lagen van de onderneming benut worden. “Confucius heeft heel mooi aangegeven waarom dit belangrijk is. ‘Tell me and I forget, show me and I remember, involve me and I understand’. Wanneer medewerkers begrijpen waarom resultaten zijn zoals ze zijn, gaan ze meedenken over hoe deze resultaten verbeterd kunnen worden. Dus door ze actief te betrekken, door ze meer inzicht te geven, draaien ze mee in de verbetermotor. Daar geloven wij in”, aldus Haarman.

Kijk op www.mainnovation.com/nl voor meer informatie en lees onder 'Actueel' het volledige artikel met informatie over de release van het VCP voor Ultimo.