• 23/04/2012

Nieuw Europees innovatieinstrument voor KMO’s met succes getest

Om de kloof tussen onderzoek en ontwikkeling te overbruggen is een nieuw innovatiemodel opgezet.

Trefwoorden: #actmost, #fotonica

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- De huidige economische recessie verbreedt de kloof tussen onderzoek en ontwikkeling en werpt nieuwe drempels op voor technologie-gedreven innovatie.

Vooral KMO’s die sterk afhankelijk zijn van technologische productvernieuwing worden als eerste getroffen door deze nefaste ontwikkeling. Om deze kloof te overbruggen heeft het Europese consortium ‘ACTMOST’, met de financiële steun van de Europese Unie, een nieuw innovatiemodel ontwikkeld en getest.

Het betreft een initiatief dat bedrijven - en in het bijzonder KMO’s - in staat stelt om zeer snel, zonder risico, en kostenloos een beroep te doen op experten en spitstechnologie uit Europese top-onderzoeksinstellingen om via intensieve samenwerking de meest nijpende industriële innovatieuitdagingen snel en efficient aan te pakken.

Het vakgebied waarin de eerste testen met het nieuwe subsidiemodel werden uitgevoerd is fotonica.

Hugo Thienpont, professor aan de Vrije Universiteit Brussel en coördinator van dit Europese initiatief: “Sinds januari 2011 ondersteunen wij Europese bedrijven met praktische en kost-efficiënte technologische oplossingen die het mogelijk maken om productvernieuwing sneller en met een minimum aan investeringen door te voeren. ‘ACTMOST’ staat voor Access Centre To Micro-Optics Expertise, Services and Technologies en is een ‘one-stop-shop-solution-provider’ voor fotonische technologieën.”

“Het kostenplaatje wordt gedragen door de Europese Unie zonder dat het bedrijf zelf partner moet zijn van het ACTMOST project, en zonder dat het uitvoerige wetenschappelijke en financiële rapporten moet schrijven ter verantwoording van de innovatiesteun. De industriële ondersteuning wordt aangeboden in de vorm van kostenloze samenwerkingsprojecten of als individuele intensieve trainingen voor personeel uit de industrie in de technologie faciliteiten van de ACTMOST onderzoeksinstellingen.”

“De bedrijven met wie wij totnogtoe samengewerkt hebben zijn Peira, TE Connectivity, Agfa, m-LED, SüSS Micro-Optics, Luxeole, en Anteryon. (…) De typische duur van de ondersteuning variëerde van een paar weken tot verschillende maanden.”

Manu Sneyders en Hans Nicasy, respectievelijk Project Manager en Directeur van Peira, waren bij de eersten om technologische steun te krijgen van ACTMOST. Hun conclusie is duidelijk: “Deze nieuwe aanpak is wat KMO’s vandaag echt nodig hebben en vult duidelijk een leemte op in de steunmaatregelen die er vandaag voorhanden zijn bij de Europese Unie.”

ACTMOST zal nog gedurende 15 maanden Europese bedrijven ondersteunen. Meer informatie kan gevonden worden op www.actmost.eu .


(KV) (foto Hugo Thienpont)