NIRAS test robot voor sanering hoog besmette zone

Om de site van het failliete Best Medical Belgium in Fleurus in alle veiligheid te saneren, heeft NIRAS een robot en een hermetisch gesloten handschoenkast laten ontwerpen om productiecellen voor medische radio-isotopen leeg te maken en te ontsmetten.

Trefwoorden: #besmetting, #NIRAS, #radio-actief, #robot

Lees verder

Nieuws

( Foto: NIRAS )

ENGINEERINGNET.BE - Het bedrijf ging in 2012 failliet en sindsdien is NIRAS verantwoordelijk voor de sanering en ontmanteling van zijn oude installaties. Bij de operaties zijn verschillende gebouwen betrokken, waaronder gebouw 14.

Dat gebouw bevat verschillende zones, waaronder de ‘JEDI’-zone. Deze zone bestaat uit twee hoogbesmette afgeschermde lokalen, die compartimenten worden genoemd. Eén daarvan bevatte twee cellen voor de productie van medische radio-isotopen. De andere werd gebruikt voor het conditioneren van productieafval.

Technici voerden een deel van de saneringsoperaties in deze zone uit volgens de veiligheidsnormen, maar binnenin zijn de productiecellen in te hoge mate besmet. Bovendien zijn de telemanipulators, waarmee de operaties van op afstand zouden kunnen gebeuren, slechts gedeeltelijk operationeel. De enige oplossing is het gebruik van een robot.

Het team van NIRAS heeft een gerobotiseerde arm laten ontwerpen. Deze bevindt zich in een hermetisch gesloten handschoenkast die aan de achterkant van de cellen gekoppeld wordt. Na het aankoppelen heeft de robot als eerste taak het versnijden van de achterwand van de cellen, waardoor hij toegang krijgt tot de bijna volledige binnenruimte van elke cel.

Daarna begint hij aan zijn twee belangrijkste opdrachten: het leegmaken en ontsmetten van de cellen. Sommige manipulaties van de robot worden van op afstand bestuurd door een operator, andere zijn voorgeprogrammeerd.

In een zone zonder stralingsrisico werden met succes functionele tests uitgevoerd. Na twee weken montage in de besmette zone, kon de robot beginnen met de saneringsoperaties in de cellen. Deze zouden eind juni 2022 afgerond zijn.