• 24/04/2012
  • |     BB

Eandis start sensibiliseringsactie rond graafschade

Eandis rukt jaarlijks zowat 5.600 keer uit om graafschade aan ondergrondse kabels en leidingen te herstellen. Om paal en perk te stellen start het bedrijf met een sensibiliseringscampagne.

Trefwoorden: #eandis, #graafschade, #kabel

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE -- Schade aan kabels of leidingen door graafwerken blijft in de praktijk vaak voorkomen. Zo wordt bijna de helft van de stroomonderbrekingen op het middenspanningsnetwerk - telkens met zeer grote impact - veroorzaakt door graafwerken.

Eandis meldt dat het zowat 4.000 keer per jaar moet uitrukken voor beschadigingen aan ondergrondse laagspanningleidingen en -aansluitingen.

En in 2011 werden bovendien liefst 1.600 gevallen van graafschade aan aardgasleidingen opgetekend met een gaslek tot gevolg.

Hoewel dergelijke schade nooit volledig kan worden uitgesloten, kunnen een aantal stappen en richtlijnen, zeker op het vlak van voorbereiding en nazorg, wel een reeks schadegevallen voorkomen.

Denk maar aan het vooraf bestuderen van plans, het graven van sonderingsgleuven om de ligging van mogelijk hinderende of kwetsbare leidingen of kabels te controleren, of door correct te herbestraten.

Dat zijn meteen ook de centrale boodschappen van de nieuwe sensibiliseringscampagne van Eandis.

De campagne ‘Graven doe je met zorg!’ richt zich niet enkel tot grondwerkers, maar ook tot een groot aantal andere betrokken partijen, zoals de technische diensten van steden en gemeenten, studie- en architectenbureaus, opleidingsinstanties en andere belangengroepen.