Conny Aerts ontvangt als eerste Belg de Kavli Prijs voor Astrofysica

Professor in de sterrenkunde Conny Aerts van KU Leuven is door de Noorse Academie van Wetenschappen en Letteren geselecteerd voor de prestigieuze Kavli Prijs in Astrofysica.

Trefwoorden: #astrofysica, #Conny Aerts, #Kavli, #KU Leuven

Lees verder

Nieuws

( Foto: © KU Leuven - Rob Stevens )

ENGINEERINGNET.BE - Ze deelt de prijs met de Amerikaanse astrofysicus Roger Ulrich en de Deense astrofysicus Jørgen Christensen-Dalsgaard voor hun pionierswerk in de ontwikkeling van helio- en asteroseismologie en hun doorbraken in deze domeinen, die de grondslagen vormen voor de huidige theorie van sterstructuur.

De Kavli Prijs in Astrofysica bekroont vooraanstaand onderzoek en uitzonderlijke verdiensten die de kennis over oorsprong, evolutie en eigenschappen van het heelal vooruithelpen.

Elk van de laureaten wist waarnemingen van trillingen aan het oppervlak van de zon en van andere sterren op een slimme manier te koppelen aan de fysica en chemie van deze sterren. Dit vraagt een geïntegreerde aanpak van wiskundige modellering en thermodynamica, kern- en atoomfysica en kwantummechanica.

Daartoe ontwikkelden ze computationele methoden gebaseerd op tijdreeksanalyse, patroonherkenning en statistische modellering. De transdisciplinaire integratie van deze onderzoeksdomeinen laat toe om de eigenschappen diep in sterinwendigen met grote precisie af te leiden.

Ulrich lag aan de basis van de initiële ontwikkelingen in de helioseismologie, terwijl Christensen-Dalsgaard en Aerts het onderzoeksdomein, wat oorspronkelijk ontwikkeld werd voor de zon, wisten uit te breiden naar en toepassen op grote steekproeven van sterren in de Melkweg.

Aerts staat bekend voor haar onderzoek naar sterren die heter en zwaarder zijn dan de zon. Aan de hand van jarenlange waarnemingscampagnes vanop de grond en vanuit de ruimte breidde zij de asteroseismologie uit naar zulke sterren in al hun evolutiestadia.

Dat deed ze door met haar onderzoeksteam in te zetten op de ontwikkeling van slimme analysemethodes om de karakteristieken van de opgemeten trillingen te identificeren, wat een nodige voorwaarde is om het sterinwendige te modelleren.  

Aerts en haar onderzoeksgroep leverden ook pionierswerk in de ontwikkeling van krachtige methodes om de trillingsmodi in snelroterende sterren te modelleren, wat leidde tot de eerste kwantitatieve schattingen van de massa van hun turbulente sterkern en van hun interne rotatie. De resultaten leidden tot significante verbeteringen in de theorie van sterevolutie. 

De onderzoekers delen de prijs van 1 miljoen dollar. De Kavli Prijs is een partnerschap tussen de Noorse Academie van Wetenschappen en Letteren, het Noors Ministerie van Onderwijs en Onderzoek en de Amerikaans-gebaseerde Kavli Stichting.