• 26/04/2012

EcoMechatronics Seminars tijdens Automation & Engineering - invitatie

Presentaties van Sirris en FMTC over het project EcoMechatronics op 10 mei in Brussels Expo.

Lees verder

Productnieuws

Vorig jaar lanceerden Sirris en FMTC (Flanders Mechatronisch Technology Centre) het project EcoMechatronics, een dienstverlening om machinebouwers te begeleiden bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie machines die tegemoet komen aan de drie eco-pijlers zoals energiezuinigheid, performantie en gebruikscomfort.

De EcoMechatronics Audit brengt de ecologische impact van een machine in kaart en doet aanbevelingen om de total cost of ownership naar beneden te brengen. De namiddagsessies van de tweede beursdag, 10 mei, staan volledig in het teken van dit samenspel tussen onderzoekers van Sirris en het FMTC, de slotsessie wordt gebracht door een spreker uit de industrie.

Schrijf hier in om de presentaties bij te wonen.

---------------------------
Een overzicht van het programma van 10 mei.

13:00-13:35
Eco-Mechatronics @ Sirris

Duurzaamheid wint ook bij de onderzoeksprojecten Sirris aan belang. Getuige daarvan is het vorig jaar gestartte VIS-traject Eco-Mechatronics. Deze term is de verzamelnaam voor de technologie die nodig is om doorbraakinnovaties te realiseren rond energiezuinigheid, performantie en gebruikscomfort van machines of mechatronische systemen. In deze presentatie wordt ingezoomd op dit onderzoeksproject en gekaderd binnen de activiteiten van Sirris en FMTC.
Filiep Vincent, Business Development & Innovation - Mechatronics, Sirris

13:45 14:20
Eerste stap naar machines met een lagere eco-impact dankzij EcoMechatronics-audit

Het verlagen van de eco-impact van machines wordt steeds belangrijker. Om bedrijven te helpen bij deze uitdaging ontwikkelden Sirris en FMTC de EcoMechatronics audit. Die brengt de eco-impact van een machine in kaart en doet aanbevelingen voor een meer ecologisch machineontwerp.
Nikolaas Van Riet, Business Development & Innovation - Mechatronics, Sirris

14:30-15:05
Tijd- versus energie-optimale aansturing van machines

Op eenzelfde machine moeten, afhankelijk van de toepassing, bewegingen soms zo snel mogelijk en soms zo energie-efficint mogelijk uitgevoerd worden. Dit leidt tot een volledig verschillende aansturing van de machines. In een tijdsoptimaal algoritme wordt het stuursignaal berekend dat een systeem een bepaalde beweging zo snel mogelijk laat uitvoeren zonder de opgelegde systeembeperkingen (bv. maximale snelheid, versnelling en stroom) te overschrijden.

Energie-optimale algoritmes daarentegen trachten het energieverbruik te minimaliseren om een beweging uit te voeren. Tijdens deze presentatie wordt een aanpak voorgesteld om een optimale afweging te maken tussen het energieverbruik en de performantie bij de aansturing van de aandrijving voor zware off-road machines. Deze aanpak maakt gebruik van experimenteel gevalideerde modellen van de verschillende componenten in de aandrijving tijdens de optimalisatie van de stuursignalen.
Gregory Pinte, Project leader, FMTC

15:15-15:50
ESTOMAD - Energy Software Tools for Sustainable Machine Design

Stijgende energieprijzen leiden er toe dat de kostprijs van de verbruikte energie over de levensduur van een productiemachine een steeds groter aandeel van de Total Cost of Ownership uitmaakt. Het is dan ook belangrijk energiezuinige machines te ontwerpen. Door de complexiteit van het machinegedrag is de energetische analyse van de machine onder al zijn werkingsomstandigheden echter geen senicure.

Een modelgebaseerde aanpak laat evenwel toe om deze analyse op een systematische wijze uit te voeren en een zuinige machine te ontwerpen. Deze presentatie zal een dergelijke modelgebaseerde ontwerpaanpak voorstellen en de behaalde resultaten op enkele concrete toepassingen aangeven. Deze aanpak is ontwikkeld in kader van het Europese ESTOMAD project.
Wim Symens, Program Leader, FMTC

16:00-16:35
Energierecuperatie bij hydrostatisch aangedreven off-highway voertuigen

De duty cycle van off-highway voertuigen wordt vaak gekenmerkt door repetitief starten en stoppen. Denken we bijvoorbeeld aan een wiellader of een vorkheftruck. Bij conventionele aandrijvingen gaat de kinetische energie van het voertuig tijdens de remfase verloren. Dana Spicer Off-Highway ontwikkelt daarom een innovatieve serie-hybride aandrijving die deze energie buffert in hydraulische accumulatoren.

Bij acceleratie van het voertuig wordt de opgeslagen energie opnieuw nuttig aangewend. Ook piekvermogens worden door het accumulatorsysteem opgevangen. Het brandstofverbruik daalt en de aandrijvende dieselmotor kan kleiner gedimensioneerd worden. Een belangrijke troef in het kader van een strenge emissiewetgeving!
Carl Dousy, New product development, Dana & Mathieu Dutr, Development Engineer, Dana

16:35-16:50 Slotwoord
Filiep Vincent, Business Development & Innovation - Mechatronics, Sirris

Meer informatie:
AUTOMATION & ENGINEERING 2012
9 & 10/05/2012 - BRUSSELS EXPO (Paleis 1)
Belgiplein 1, 1020 Brussel
www.automation-engineering.be

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
easyFairs



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event?
Klik hier.