Eerste Vlaamse opleidingscentrum voor jobs in farma en biotech

ViTalent is uitgebouwd als een jobsimulator met labo’s, een technische trainingshal en een didactische cleanroom om de specifieke werkomstandigheden in farma- en biotechbedrijven na te bootsen op het Wetenschapspark in Niel.

Trefwoorden: #chemie, #life sciences, #opleiding, #ViTalent, #wetenschap

Lees verder

Opleiding

( Foto: ViTalent )

ENGINEERINGNET.BE - Blikvanger is de grote technische trainingshal van 850 m² met productielijnen voor vulling en verpakking van geneesmiddelen en een didactische cleanroom – de eerste in zijn soort in Vlaanderen – waardoor cursisten de strikt gereglementeerde werkomgeving bij farma- en biotechbedrijven kunnen ervaren.

In combinatie met laboratoria en leslokalen, op een totale oppervlakte van ruim 1.700 m², biedt ViTalent accommodatie voor praktijkgerichte opleidingen op maat voor allerlei functies in de productie- of kwaliteitsafdeling.

Werken in de farma- en biotechsector vereist specifieke competenties en vaardigheden omdat er veel strikte kwaliteits- en veiligheidsvoorschriften gelden. Bij ViTalent krijgen cursisten die basiskennis aangeleerd en maken ze kennis met procedures volgens Good Manufacturing Practice die productieprocessen in de sector typeren.

Ze raken onder meer vertrouwd met precisiewerk in het labo, het meten en wegen van farmaceutische ingrediënten, en het afvullen of verpakken van geneesmiddelen. Ook de speciale kledij- en hygiëneregels komen aan bod.

Op termijn wil ViTalent enkele duizenden cursisten per jaar opleiden. Bedrijven kunnen er terecht om pas aangeworven medewerkers een basisopleiding te laten volgen of om meer ervaren werknemers te laten bijscholen.

In samenwerking met VDAB zijn er trainingen voor werkzoekenden zonder specifieke voorkennis of werkervaring. Na een intensief ‘farmabad’ en een vijfdaagse opleiding tot ‘basisoperator farma’ worden deelnemers klaargestoomd om aan de slag te gaan in de sector. Tot slot mikt ViTalent op samenwerkingen met onderwijsinstellingen om praktijktrainingen te geven aan studenten.

ViTalent is een initiatief van essenscia vlaanderen en vakorganisaties ABVV, ACLVB en ACV-BIE, met financiële steun van Co-valent.

De bouw van het nieuwe opleidingscentrum gebeurde in samenwerking met POM Antwerpen. Janssen Pharmaceutica, Novartis, Organon, Pfizer en Sanofi zijn nauw betrokken bij het initiatief om het opleidingsaanbod en de werking van ViTalent af te stemmen op de noden van de sector.