Nieuw Vlaams living lab voor duurzame e-bike industrie

Om stappen richting duurzaamheid te zetten, starten onderzoekscentrum Flanders Make, fietsenbouwer Åska Bike, Bebat, Bikebat, Groep INTRO, KU Leuven, o2o Bicycle leasing, Sortbat, VITO met een living lab ten behoeve van het Vlaamse e-bike landschap.

Trefwoorden: #duurzaam, #fiets, #Flanders Make, #milieu

Lees verder

Nieuws

( Foto: Åska Bike )

ENGINEERINGNET.BE - Elektrische fietsen zijn 20 tot 50 keer milieuvriendelijker dan elektrische wagens, met een uitstoot van 2 tot 5 gram CO2 per gereden kilometer.

Zelfs als je de batterij van je fiets oplaadt met groene stroom kan er CO2-uitstoot zijn in de volledige duurzaamheidsketen, omdat fietsen geproduceerd worden in landen waar de elektriciteitsmix nog niet zo groen is.

Elektrische fietsen omvatten ook heel wat zeldzame, waardevolle materialen. Wie duurzaamheid belangrijk vindt, kiest dus best voor een kwalitatieve fiets en gebruikt die zo lang mogelijk.

De fietsindustrie duurzamer maken is dan ook een grote uitdaging. Met dit living lab wordt de handschoen opgenomen. De focus ligt daarbij op snelle elektrische fietsen of ‘speedpedelecs’.

Klaas Gadeyne, Research Architect van Flanders Make: “In het living lab ‘CaDaNS’ (Circulair, Datagedreven waardeNetwerk rondom Speed pedelecs) bouwen we een ecosysteem van bedrijven dat de volledige levenscyclus van duurzame e-bikes en hun componenten ondersteunt. De producent blijft eigenaar van de fiets en we werken abonnementsformules uit waarbij de klant betaalt om altijd een goed werkende en comfortabele e-bike te hebben.”

Åska Bike staat al vrij ver in zijn realisatie van een duurzame speedpedelec, met een productieketen die zoveel mogelijk in Europa ligt. De batterij en het frame worden in Vlaanderen gemaakt. Alle leveranciers van de fietsonderdelen zijn geselecteerd op hun focus op duurzaamheid.

De fiets is gebouwd met het oog op eenvoudig onderhoud en een lange levensduur, met mogelijkheid om hem te upgraden in plaats van hem na enkele jaren volledig te vervangen door een betere versie.