Port of Antwerp-Bruges zet forse stap in verduurzaming containerlogistiek

Deze haven heeft onlangs de Direct Connections service van Routescanner gelanceerd via hun website. Deze service toont rangschikt alle beschikbare verbindingen op basis van de minste CO2-uitstoot.

Trefwoorden: #haven, #logistiek, #port, #route, #scan

Lees verder

Nieuws

( Foto: Routescanner - Kim Los )

ENGINEERINGNET.BE - Het bedrijf heeft onlangs ook Port of Amsterdam als andere belangrijke logistieke hub kunnen toevoegen aan het netwerk van havens dat Routescanner op hun website aanbiedt.

Sinds de lancering in 2021 is Routescanner hard gegroeid aan aanbod- en vraagzijde. Verladers en expediteurs uit de hele wereld gebruiken het online containertransport platform om te zoeken naar de meest efficiënte en duurzame routes.

Naast grote deepsea operators delen ook zo goed als alle binnenvaart-, spoor- en shortsea-operators in Europa hun commerciële vaar- en rijschema’s met het platform. Routescanner heeft inmiddels meer dan 180 aangesloten partners.

Dagelijks verwerkt het Rotterdamse bedrijf meer dan 750.000 schema’s en er zijn wereldwijd meer dan 4.500 terminals in het netwerk opgenomen. 

Routescanner sorteert routes standaard op CO2-uitstoot. De route die naar verwachting de minste uitstoot oplevert, staat bovenaan. Hiervoor is het belangrijk dat CO2-emissies op de juiste manier berekend worden.

Recent is het platform officieel door het SmartFreightCentre geaccrediteerd volgens de Global Logistics Emissions Council (GLEC) standaard. Dit is de enige wereldwijd erkende methode voor geharmoniseerde berekening en rapportage van de logistieke CO2-voetafdruk in de multimodale toeleveringsketen.

'Sinds kort kunnen onze gebruikers via een online koppeling met hun eigen TMS- of ERP-systeem zelfstandig afstanden en CO2-emissies berekenen voor al hun containertransport van A naar B,' aldus Chantal Gouka, managing director van Routescanner.

'Daarnaast kunnen we doordat Routescanner over veel data beschikt, ook advies geven over hoe onze klanten de CO2-voetafdruk van hun containertransporten kunnen verminderen en optimaliseren. Hierbij is het cruciaal dat de berekeningen betrouwbaar zijn volgens de GLEC-standaard.'

Ook Port of Rotterdam, DeltaPort Niederrhein, DuisPort, JadeWeserPort, Port of Sohar, Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg en Multimodaal Transport Brabant gebruiken dit platform al op hun websites om verladers en expediteurs inzicht te geven in de meest efficiënte en duurzame routes.