5 miljoen euro voor toepassen AI, robotica en data in agrifood

ILVO start een Test- en Experimenteer Faciliteit voor bedrijven om innovaties in AI, data en robotica in agrifood snel op de markt te krijgen, met onder meer prototypebouw en praktijktesten.

Trefwoorden: #AI, #ILVO, #robot, #tractor

Lees verder

Nieuws

( Foto: ILVO )

ENGINEERINGNET.BE - “Met dit bedrag van de EU, de Vlaamse overheid en ILVO kunnen we bedrijven actief ondersteunen om innovatieve oplossingen voor agrifood te ontwikkelen," aldus Jürgen Vangeyte van ILVO. "Dat moet leiden tot een duurzamere voedselproductie en zal het concurrentievermogen van bedrijven verbeteren.”

Op de AgriTechDag ’23 bij ILVO in Merelbeke kregen bezoekers een voorproefje van de versnelling die AgrifoodTEF kan realiseren. Drie nieuwe prototypes voor de Vlaamse landbouwmarkt maakten met live demo’s hun publieke primeur.

ILVO en mechanisatiebedrijf Verschueren bouwden een bestaande dieselmodel tractor van CNH om tot de eerste elektrisch aangedreven, zelfrijdende tractor in Vlaanderen. Daarvoor maakten ze onder meer een nieuw chassis en een fronthef met verwisselbaar batterijpakket.

In de toekomst zouden er ook fuel cells of een generator op passen, die bijvoorbeeld op waterstof of methanol draait. De aandrijving blijft elektrisch. Dat maakt het concept future proof voor de Vlaamse markt.

Om autonoom te rijden, te remmen, de hefinrichting in te stellen en werktuigen aan te sturen, rustte ILVO de tractor uit met specifieke software, sensoren en actuatoren. De lichtgewicht tractor is ook minder belastend voor de bodem. Bovendien kunnen kleinere machines met veel tegelijk, dag en nacht, het veld bewerken.

Verder toonde ILVO een slimme plantmachine, ontwikkeld in samenwerking met de firma Lauwers. Deze machine is uitgerust met een sensor die tijdens het planten detecteert op welk moment elk plantje de grond ingaat en hun GPS-coördinaten in de cloud opslaat. Die plantdata maakt allerlei innovatieve precisiebewerkingen mogelijk.

De CIMAT-robot, uitgerust met een traditionele schoffelmachine en een prototype precisieschoffelaar ontwikkeld door Vanhoucke en ILVO, haalde autonoom en elektrisch volledig foutloos het onkruid tussen de geplante rijen en tussen de kolen in de rijen weg. De robot baseerde zich hiervoor op de GPS-data uit de slimme plantmachine.

De robot is uit te rusten met allerlei werktuigen en camera’s voor datacaptatie. Tijdens de mechanische onkruidbestrijding nam de robot foto’s die gebruikt worden om een AI-model te trainen op het herkennen van onkruid.

Hiervoor is datadelen en integreren uit diverse bronnen essentieel. Met DjustConnect heeft de agrifood sector een datadeelplatform dat de nodige services en garanties kan bieden. Het data-eigenaarschap, de privacy en veiligheid zijn conform de wetgeving hierover geregeld.