Doctoraatsstudente krijgt hulp van Besix voor onderzoek zelfherstellend beton

Het project SMARTINCS, dat wordt gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de EU, heeft als doel een nieuwe manier van hoe we met de levenscyclus van beton omgaan te integreren in de uitvoering van betonconstructies.

Trefwoorden: #Besix, #beton, #reparatie, #zelfherstellend

Lees verder

research

( Foto: Besix )

ENGINEERINGNET.BE -  Als industriële sponsor geeft Besix Yasmina Shields (doctoraatsstudente van de Universiteit Gent) de kans om zelfherstellende methodes te testen onder reële werfomstandigheden en om bouwprocedures te evalueren.

Negen betonnen proefwanden van 2 m² en 10 cm dik werden gebouwd op werf van de Henneaubrug in Zaventem. De werf werd geselecteerd, omdat de nodige bekistingsmaterialen aanwezig waren en beton er gemakkelijk geleverd kan worden.

Om de effectiviteit van het zelfherstellende vermogen te beoordelen, werd er opzettelijk acties ondernomen die scheuren in de betonnen muren zouden veroorzaken tijdens het bouwproces.

Technieken die gewoonlijk vermeden worden in de bouw, zoals overmatig cementgebruik, onvoldoende wapening, afwezigheid van horizontale wapening, snelle ontkisting en ongunstige bouwomstandigheden, werden toegepast.

Het zelfherstellende systeem bestaat uit een netwerk van polymerische buizen die aan de stalen wapening worden bevestigd voordat het beton wordt gegoten. Het vasculaire netwerksysteem is gedeeltelijk gefabriceerd met behulp van een 3D-printer en geëxtrudeerde buizen.

De buizen hebben voorgeperforeerde gaten die bedekt zijn met gelatine. De gelatine lost op tijdens het uitharden van het beton. De toegankelijke uiteinden van de buisjes buiten het betonelement maken het mogelijk om na uitharding zelfhelende producten in deze buisjes te injecteren.

De onderzoekster volgt en test momenteel de effecten en voordelen van het zelfherstellende middel. Verschillende herstellende producten zoals hars, polyurethaan en waterafstotende middelen worden in laboratoriumsettings onderzocht op hun efficiëntie.

Na de onderzoeks- en ontwikkelingsfase, en als de tests positieve resultaten opleveren, zullen verschillende vervolgstappen nodig zijn, waaronder certificering, standaardisatie en commercialisatie, om de oplossing op de markt te brengen.