Volvo Cars schakelt over op hernieuwbare brandstoffen voor zeevracht

Elk jaar worden tienduizenden containers met productiemateriaal voor de Volvo Cars-fabrieken via containerschepen over de oceanen vervoerd. Vanaf nu zullen de meeste van die trajecten gebeuren met hernieuwbare brandstoffen.

Trefwoorden: #brandstof, #CO2, #container, #hernieuwbaar, #schepen, #Volvo

Lees verder

Nieuws

( Foto: Volvo Car Group )

ENGINEERINGNET.BE - Dit is de eerste autofabrikant ter wereld die zo’n omschakeling aankondigt.

Dankzij die maatregel zullen ze jaarlijks zo’n 55.000 ton fossiele CO2-uitstoot van intercontinentale zeevracht uitsparen. Hernieuwbare brandstoffen zullen hun CO2-uitstoot met 84% verminderen in vergelijking met fossiele brandstoffen.

De brandstof die gebruikt zal worden is Fatty Acid Methyl Esters (FAME), gebaseerd op hernieuwbare en duurzame bronnen (vooral afgewerkte bak- en braadolie). Er worden geen grondstoffen gebruikt die verband houden met palmolie of de productie ervan.

De hernieuwbare brandstoffen zullen gebruikt worden voor binnenkomende containerschepen met productiemateriaal voor hun productievestigingen in Europa en Noord- en Zuid-Amerika en voor de distributie van reserveonderdelen via containerschepen over de hele wereld.

Voor dit initiatief werd samengewerkt met hun logistieke partners Maersk, Kuehne+Nagel en DB Schenker. Zij zijn sinds 1 juni 2023 overgeschakeld op hernieuwbare brandstoffen voor dezelfde hoeveelheid energie die nodig is voor alle containertransporten voor Volvo Cars.