Van Moer Logistics wint dienstenconcessie Haven van Brussel

De Haven van Brussel heeft de dienstenconcessie voor de uitbreiding en uitbating van de containerterminal in de voorhaven, en voor de ontwikkeling van een logistieke zone op een terrein op de achterkaai, gegund aan Van Moer Logistics.

Trefwoorden: #Brussel, #container, #haven, #logistiek, #Van Moer

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port de Bruxelles )

ENGINEERINGNET.BE - De procedure die is gebruikt, een dienstenconcessie, is een primeur voor de Haven van Brussel. Eind vorig jaar werd het bestek voor een procedure met Europese bekendmaking gepubliceerd op de elektronische ad-hocplatforms.

Het bestek was zeer ambitieus op verschillende vlakken: de ontwikkeling van de containertrafiek, de modal shift van de weg naar de waterweg en de ontwikkeling van oplossingen voor de stedelijke logistiek met een hoge toegevoegde waarde. Al deze factoren ondersteunen een transitie in de logistiek naar milieu- en klimaatvriendelijke vervoerswijzen.

Na onderhandelingen tussen de Haven van Brussel en Van Moer Logistics is de dienstenconcessie een echte weerspiegeling van de creatieve ambities van het bestek en belooft ze de containeractiviteit in de Haven van Brussel te ontwikkelen.

De concessie, gegund voor een periode van twintig jaar, omvat o.a. een aanzienlijke uitbreiding van de oppervlakte van de terminal, van 1,67 ha naar 6 ha. De uitbreiding op het terrein zal worden uitgevoerd door Van Moer Logistics, met een bijkomend terrein voor logistieke activiteiten die gelinkt zijn met de terminal, waardoor de totale oppervlakte verdrievoudigt.

De totale investering bedraagt 23,5 miljoen euro tijdens de duur van de concessie en de concessiehouder zal ook de bestaande portaalkraan overkopen en deze onderhouden. In de geselecteerde offerte zijn er ook plannen gemaakt om te investeren in een tweede kraan.

Verder verwacht de concessiehouder op termijn 144 banen te creëren op de site en moet deze zich houden aan een zeer ambitieus decarbonisatieplan voor de hele site: verplichting om een groen energiecontract af te sluiten, gebruik van elektrische voertuigen op de site, installatie van zonnepanelen op het toekomstige gebouw, ...