TU/e verlaagt totale CO2-uitstoot tijdens productieproces met een derde

Door anders naar de opbouw van een auto te kijken, heeft studententeam TU/ecomotive van de TU/e een manier gevonden om de levensduur van auto’s te verlengen en uiteindelijk de totale CO2-uitstoot tijdens het productieproces met een derde te verlagen.

Trefwoorden: #auto, #CO2, #concept, #productie, #uitstoot

Lees verder

Nieuws

( Foto: Astrolads )

ENGINEERINGNET.BE - De meeste materialen in een auto zijn na twintig jaar nog (lang) niet afgeschreven, maar toch koerst de gemiddelde auto dan al richting de sloop.

Daarom hebben de studenten Eterna (modulaire auto) zo ontworpen dat bepaalde onderdelen in het voertuig kunnen blijven, in plaats van ze voor het einde van hun levenscyclus te recyclen. Hierdoor wordt hun optimale levensduur benut.

Gevolg is dat er aanzienlijk in het totale productieproces gesneden kan worden. TU/ecomotive berekende in hun duurzaamheidsrapport dat Eterna 20 ton CO2 aan totale productiekosten kosten bespaart in vergelijking met de gemiddelde auto.

De auto bestaat uit een onderkant voor langdurig gebruik en een vervangbare bovenkant. De onderkant omvat componenten met een lange levensduur, zoals het ladderframe, de accu’s en de motor. Daarnaast is er de vervangbare bovenkant met materialen met een kortere levensduur, zoals interieurstoffen en veiligheidsvoorzieningen (bijv. digitale zijspiegels en cruise control).

Het studententeam wil met dit concept de auto-industrie inspireren en anders laten nadenken over de ontwikkeling en het gebruik van auto’s. Het team gaat zijn concept vanaf halverwege augustus dan ook laten zien in verschillende landen, waaronder Duitsland, België en Italië.