• 25/05/2012
  • |     BB

Vlaamse overheid maakt keuze uniforme laadpaalstekker bekend

Vlaamse Proeftuin Elektrische Voertuigen kiest voor Mode 3 laden met de IEC62196-2 Type 2 'Menneskes'-stekker voor publieke infrastructuur.

Trefwoorden: #elektrisch, #IEC SC23H, #IEC TC69, #ingrid lieten, #laadpaal, #mennekes

Lees verder

Techniek

( Foto: Vlaamse overheid )

ENGINEERINGNET.BE -- Tot nu had de overheid nog geen voorkeur uitgesproken over hoe de laadpalen er in Vlaanderen – althans wat de publieke infrastructuur betreft – zullen uitzien.

Die beslissing is nu wel gevallen: de platformen van de Vlaamse Proeftuin Elektrische Voertuigen hebben besloten dat het Mode 3 laden met de IEC62196-2 Type 2 stekker wordt.

De vijf proeftuinplatformen kwamen er afgelopen zomer (2012) op voorstel van minister van innovatie Ingrid Lieten.

De bedoeling is meer dan 600 oplaadpunten in het publieke domein of op parkings van deelnemende bedrijven te plaatsen. Een aantal van deze parkings, zoals bv. parkings aan de stations beheerd door de NMBS-Holding, zijn publiek toegankelijk.

De uniforme laadinfrastructuur vloeit ook voort uit het internationale normalisatiewerk door de technische commissies IEC TC69 en SC23H.

Het zogenaamde “Mode 3” laden combineert een zeer hoge graad van veiligheid met veelzijdige mogelijkheden voor het beheer van het laadproces en de integratie in het ‘smart grid’. De Type 2 'Mennekes'-stekker is zowel geschikt voor standaard laden als voor semi-snel laden en is in de meeste Europese landen als standaardstekker aangenomen.

België was op dit moment echter nog een van de weinige Europese landen die nog geen duidelijke keuze had gemaakt rond het type stekker in de publieke oplaadpunten.

De keuze van een uniforme laadstekker is naar verluidt 'nog maar het begin'. De werkgroep interoperabiliteit zal nog verder werken aan het vastleggen van de volgende belangrijke afspraken omtrent o.a. authenticatie van de gebruikers, betalingsmodellen, open dienstenplatformen, …