Bouw grootste blauwe waterstoffabriek van Europa

Air Products heeft aangekondigd een state-of-the-art koolstofafvang- en koolstofdioxide verwerkingsinstallatie te bouwen bij hun al bestaande waterstoffabriek in Rotterdam. De fabriek is naar verwachting in 2026 operationeel.

Trefwoorden: #Air Products, #ExxonMobil, #productie, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: malp - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Deze blauwe waterstof bedient de ExxonMobil raffinaderij in Rotterdam en andere klanten, via het waterstofpijpleidingnetwerk van Air Products.

Dit zal de grootste blauwe waterstoffabriek in Europa zijn zodra deze operationeel is. Blauwe waterstof is een specifieke term om aan te duiden dat de waterstof is gebaseerd op afgevangen CO2.

CO2 wordt afgevangen van de bestaande waterstoffabriek van Air Products en de raffinaderij van ExxonMobil. De fabriek wordt aangesloten op het Porthos-systeem, een consortium dat het eerste grootschalige CO2-transport- en -opslagsysteem in Nederland ontwikkelt.

Samen met CO2 vanuit de andere industrie in de haven van Rotterdam, wordt de afgevangen CO2 getransporteerd naar uitgeputte gasvelden in de Noordzee, circa 20 kilometer uit de kust. Daar wordt het permanent op ruim drie kilometer diepte onder de zeebodem opgeslagen.

Porthos stelt Air Products in staat om zijn CO2-uitstoot in de haven van Rotterdam meer dan te halveren. Tegelijkertijd werkt Air Products hard om zijn eigen activiteiten en die van zijn klanten verder koolstofvrij te maken door plannen te realiseren om groene waterstof, op basis van hernieuwbare energie, beschikbaar te maken in de haven van Rotterdam.

Het project wordt uitgevoerd als onderdeel van de langetermijnovereenkomsten met ExxonMobil en de Nederlandse Staat. Blauwe waterstof uit de waterstoffabriek van Air Products helpt klanten in de industrie en mobiliteit bij de transitie, terwijl het ook banen creëert en behoudt.

"ExxonMobil heeft als doel om tegen 2050 de netto-uitstoot binnen Scope 1 en Scope 2 van haar operationele activiteiten tot nul te reduceren. Middels een uitvoerige strategie wordt voor elke vestiging een duidelijk stappenplan voor emissiereductie opgesteld", zegt Edward Dekker Kleijn, vestigingsmanager in Rotterdam.

"We zijn verheugd om verder samen te werken met Air Products om onze millieuvoetafdruk te verkleinen. Carbon Capture and Storage (CCS) is een van de cruciale technologieën die nodig zijn om de klimaatdoelstellingen te halen. Dit project is een goed voorbeeld van hoe de industrie samenwerkt om de CO2-uitstoot in het Rotterdamse havengebied te verminderen."