Oplossingen voor mobiele machines: lagere TCO met elektromechanische actuatoren

Ewellix heeft een duidelijke strategie om zijn klanten te ondersteunen bij de ontwikkeling van betere mobiele machines voor morgen. Elektromechanische actuatoren hebben hydraulische cilinders al in veel hulpverstel- of stuurfuncties vervangen.

Trefwoorden: #actuator, #elektro, #Ewelix, #mechanisch

Lees verder

Partner Info

( Foto: Ewelix )

ENGINEERINGNET.BE - Een trend die zich de komende jaren zal verderzetten. Het gebruik van elektrische, olievrije technologie om lineaire bewegingen aan te drijven zorgt immers voor heel wat voordelen en voor een lagere TCO.

Dat we elektrisch moeten gaan rijden, dat weten we al. Maar diezelfde trend zet zich overal door. In mobiele machines werd de eerste stap gezet toen elektromechanische actuatoren hydraulische cilinders vervingen voor een verbeterde positieterugkoppeling en stabiliteit, wat de veiligheid ten goede kwam. De volgende stap was de elektrificatie van de aandrijffuncties van het voertuig. Denk aan elektrische parkeerremmen, stuurinrichtingen …

Nu kunnen ook elektrische krachtbronnen met een hogere capaciteit vervangen worden door elektromechanische actuatoren. Met een grotere efficiëntie en terugwinning van elektrisch vermogen, optimaliseren elektromechanische actuatoren de kosten. Betere bewegingscontrole en feedback zorgen voor een hogere productiviteit. De olievrije werking elimineert  dan weer het risico op lekken. Een machine die is uitgerust met elektromechanische actuatoren kan met andere woorden een lagere TCO voorleggen.

Eenvoudiger systeem, meer controle
Elektromechanische systemen vereisen alleen een motor, elektrische kabels en een driver die via een CAN-bus verbonden is met de elektronische regeleenheid (ECU) van het voertuig. Dit systeem heeft een veel kleinere systeemvoetafdruk en een eenvoudige mechanische lay-out in vergelijking met klassieke pneumatische of hydraulische oplossingen, waardoor de installatie van de apparatuur vereenvoudigt en de benodigde inbedrijfstellingstijd aanzienlijk korter wordt.

Met een elektromechanische actuator zijn de positie en beweging eenvoudig te regelen, met kosteneffectieve positieterugkoppeling standaard geïntegreerd. De krachtketen door mechanische componenten biedt stabiliteit en veiligheid. Systemen zijn minder complex om te ontwerpen, waardoor ze garant staan voor betrouwbaarheid en prestaties.

Besparen op energie en onderhoudskosten
Elektromechanische actuatoren hebben slechts twee tot drie stappen nodig bij het omzetten van energie in uitgangsvermogen, wat een grotere energie-efficiëntie oplevert. Bovendien kunnen elektromechanische actuatoren met hoog rendement een aanzienlijk deel van de energie terugwinnen die gebruikt wordt bij het omkeren van een beweging, afhankelijk van de functie.

Dit extra voordeel kan de algemene efficiëntie van het systeem drastisch verbeteren. Bijkomende troef, elektromechanische actuatoren zijn beschikbaar in onderhoudsvrije uitvoering. De ingebouwde elektronica van de actuator helpt bij de diagnose van de machine.

Op maat van elke toepassing
De oplossingen die Ewellix hiervoor bedacht heeft zijn terug te vinden in allerhande mobiele machines. In afvalwagens staan de elektromechanische componenten bijvoorbeeld in voor het opheffen van de bakken en het compacteren van het afval met energie-efficiënte, olievrije en soepele bewegingen. Ze helpen AGV’s en AMR’s om lasten te vervoeren en de vorken perfect in positie te brengen. Hun compacte formaat, de positiefeedback en de diagnosefuncties zijn een grote troef in deze toepassingen.

Maar ze zitten even goed in landbouwmachines, hefplatformen, bouwvoertuigen, commerciële vrachtwagens … De sterkte van de elektromechanische actuatoren van Ewellix is dat ze uitvoerig getest worden in functie van de omgeving van de klant om aan alle eisen tegemoet te komen, op vlak van prestaties en op vlak van wetgeving. Daarnaast heeft de gebruiker keuze uit heel wat opties of zelfs aangepast maatwerk om de componenten helemaal in functie van de toepassing te krijgen.

Benieuwd wat ze voor jouw toepassing kunnen betekenen? In de virtuele showroom van Ewellix kan je al zien hoe die oplossingen voor lineaire bewegingen het verschil maken.

www.ewellix.com