’s werelds eerste verticale start- en landingsvliegtuig op waterstof

De Zwitserse startup Sirius Aviation, opgericht in 2021, kondigt de lancering aan van de Sirius Jet, verticale start- en landingsvliegtuig (VTOL) op waterstof. Het vliegtuig is gebouwd in samenwerking met BMW's Designworks en Sauber Group.

Trefwoorden: #elektrisch vliegtuig, #InoBat, #Lilium Jet, #Sirius Jet, #VTOL, #Zwitserland

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sirius Jet )

ENGINEERINGNET.BE - Andere partners in dit project zijn Alfleth Engineering en ALD Group.

De Sirius Jet wordt aangedreven door een waterstof-elektrisch voortstuwingssysteem en moet een gamechanger worden. Het moet de ecologische voetafdruk van het regionale luchtvervoer verminderen.

In 2025 zal de Sirius Jet in twee versies vliegen: de Sirius Business Jet, mikt op de markt van de privéjets -drie passagier en een bereik van 1.850 km- terwijl de Sirius Millennium Jet bestemd is voor de commerciële luchtvaart (vijf passagiers en een bereik van 1.050 km). Beide vliegtuigen, die nauwelijks 90 seconden lang op de batterij aan boord kunnen vliegen.

Vliegen dus vrijwel louter op de door de meegevoerde waterstof opgewekte elektriciteit. Het toestel moet een hoogte halen van zo’n 9.000 m en een kruissnelheid van 600 km/h en uiteindelijk minder dan 60 dB ‘stil’ zijn.

De vliegtuigen hebben een V-staart en vooraan een ‘snor’ met links en rechts vier fans die in de kaneelflap zijn geïntegreerd. Daarachter vleugels met telkens tien ingebouwde fans. Het toestel heeft dus 28 fans, elk met een eigen elektromotor. De fans tellen telkens elf composieten propellers.

Op 17 januari op Payerne Airport in Zwitserland, wordt de eerste openbare inaugurele ontsteking en onthulling van het waterstof-elektrische ‘kanaalventilator’ aandrijfsysteem van het vliegtuig gehouden.

De Sirius Jet is ontworpen door Alexey Popov (CEO) en zijn team onder leiding van Eugene Kononykhin (CTO), beiden oorspronkelijk uit Oekraïne.

Sirius Jet versus Lilium Jet
De Sirius heeft iets weg van de Duitse Lilium Jet, eveneens een VTOL-toestel. Gemeen hebben ze dat de motoren en fans boven de snor en flaps ingebouwd zijn. De snor en flaps tilten omlaag om (verticaal) te stijgen of te dalen. Eerder had de Lilium Jet een andere configuratie met een kantelende vleugel vooraan en een kantelend staartvlak.

In tegenstelling tot de Sirius Jet heeft de Lilium Jet geen staart. Lilium Jet schoof onlangs van de design- naar de industrialiseringsfase. De eerste Lilium-toestellen worden ondertussen in Wessling gebouwd.

Hier leveren batterijen alle energie. InoBat (Gotion High-Tech) zal de batterijen produceren in zijn Volta I and Volta II fabrieken in Voderady (Slovakije). Denso levert de elektrische motor via tier-one e-motor leverancier Honeywell.

Deze motoren wegen iets meer dan 4 kg en leveren 100kW. Lilium telt ondertussen meer dan 800 mensen en heeft bestellingen binnen.