Groot project voor verbeteren op afstand bestuurbare voertuigen

Een Nederlands onderzoeksteam bestudeert de kwaliteit en veiligheid van op afstand bestuurbare voertuigen in offshore operaties, en hoe deze is te verbeteren. Budget: 1,3 miljoen euro.

Trefwoorden: #autonoom, #boot, #offshore, #operatie, #vaartuig, #voertuig

Lees verder

research

( Foto: Rijksuniversiteit Groningen )

ENGINEERINGNET.BE - Dit nieuwe project is gericht op het ontwerpen van robuuste en zelfvoorzienende autonome besturing van offshore-voertuigen, en het construeren van algoritmen die besturing garanderen in scenario's met beperkte of geen communicatie.

Professor Ming Cao van het Engineering and Technology Institute Groningen (ENTEG) is de leidende partner in dit project. Wetenschappers van andere universiteiten, zoals TU Eindhoven en TU Delft, gaan werken aan een betere beoordeling van de impact van autonome offshore operaties en de ontwikkeling van een veilig wetgevend kader voor dergelijke activiteiten.

De operaties kunnen bijvoorbeeld bestaan uit visserij, exploratie en transport. En ook in toenemende mate engineering en constructie voor infrastructuur rond de energietransitie, zoals de ontwikkeling van offshore windparken.

Cao legt uit dat het uiteindelijke doel human-in-the-loop besturing is: "Zo bereik je wat noch een mens, noch een machine alleen kan bereiken. Als een machine een probleem niet kan oplossen, moeten mensen ingrijpen."

"Wanneer bijvoorbeeld fouten in de communicatie worden gedetecteerd, zullen de besturingsalgoritmes die wij gaan ontwikkelen het 'brein' creëren dat voertuigen in staat stelt om te schakelen tussen menselijke operator (supervisor) en autonome besturing."

"Het project verbetert dus uiteindelijk de samenwerking van Nederlandse offshore-werkers met (semi-)autonome zeevaartuigen."

Het project wordt medegefinancierd door industriële partners Fugro Innovation & Technology en Damen. Andere betrokken universiteiten zijn de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam.