• 06/06/2012

ACE draagt bij aan meesterstuk met met 'uitklapbaar' succes - persbericht

De Oostenrijker Klaus Manhartsgruber heeft met de integratie van ACE-rotatieremmen in zijn tv-/barmeubel een meesterstuk vervaardigd, dat aan alle aspecten voldoet.

Lees verder

Productnieuws

Vooruitlopend op zijn timmermansvakdiploma kreeg Klaus Manhartsgruber een idee: zijn meesterstuk moest eenvoud in design combineren met jeugdige elegantie en comfort.

Vrij snel daarop rijpte bij hem de gedachte een uit twee kubussen bestaand gecombineerd tv-/barmeubel te bouwen.

Het horizontale televisiegedeelte moest van een klep en twee glazen deuren worden voorzien en het verticaal georiënteerde bargedeelte van een houten deur en een tot 90° draaibare barklep.

In het interieur van zijn barelement zijn de meest uiteenlopende ophangingen van plexiglas voor bier- en wijnglazen ingebouwd. Om deze beter tot hun recht te laten komen, worden ze met LED-verlichting in de spotlights gezet.

Voor dit doel zijn de LED-strips achter de wijnfleshouders aangebracht. Hoewel deze binnenverlichting bij het sluiten van de barklep uitgaat, is het tijdens het tv kijken ook handig de wandverlichting aan te laten. Wand dit voorkomt dat een snelle vermoeidheid van de ogen in het donker.

Het in zich gesloten concept van Klaus Manhartsgruber werd uitgerust met een door hemzelf en een vriend geconstrueerde rotatierem voor de barklep.

Deze zou enerzijds het openen en sluiten gemakkelijker maken en anderzijds de klep beschermen tegen overbelasting in de eindpositie en niet in de laatste plaats voorkomen dat vingers worden ingeklemd.

Maar omdat deze eigen constructie nog in de ontwikkelingsfase was en er nog enige tijd nodig zou zijn om deze de gewenste functie te laten vervullen, wendde de aankomend timmerman zich tot de vestiging van ACE Stoßdämpfer GmbH in het Oostenrijkse Linz.

ACE als partner in oplossingen voor de meubelindustrie en houtconstructeurs
Na een beschrijving van de kwestie en het doorgeven van de cruciale gegevens stelden de ACE-ontwerpers, rekening houdend met de optredende krachten bij het openen en sluiten van de 7 kg zware klep, het gebruik van rotatieremmen voor.

Deze kleine helpers zijn speciaal ontworpen voor het openen en sluiten van kappen, vakken en schuiflades. De hier gebruikte machine-elementen van ACE van het type RB FYN-U1-R/L 303 zijn met een totale lengte van slechts 57 mm en een maximale diameter van 16 mm als het ware geschapen voor inbouw in de draaibare houten plaat.

Aangezien hun bewegingsradius begrensd is, leent het bovengenoemde type zich uitstekend voor dit doel. Want ze behoren tot de zogenaamde begrensde rotatieremmen, dat wil zeggen, hun werkingshoek bedraagt maximaal 115°.

Ook voor andere gevallen zijn in de Langenfelder productiehallen van de dempingsspecialist ACE continu draaiende rotatieremmen voorhanden. In beide gevallen zijn de met typeaanduiding "RB" aangeduide machine-elementen met siliconenolie gevuld, die door een smoorspoel of spleet wordt verdrongen.

Het remmoment wordt bepaald door de viscositeit van de vloeistof en de dwarsdoorsnede van de smoorspoel.

De ACE-medewerkers stelden bovendien voor, de montage van de eenmaal rechts- en eenmaal linksdraaiende machine-elementen, die met een remmoment van elk 300 Ncm werken, gelijk zelf voor de de klant uit te voeren.

Het harmonieuze, zachte bewegingsverloop van de rotatieremmen heeft al in vele toepassingen, van inbouw in openingsvakjes van hifi-apparatuur via inschuifbare resp. in- en uitzwenkbare cockpitonderdelen in luxe limousines tot schuiflades in meubels of geluidloze toiletbrillen en -deksels bewezen, dat het de kwaliteit en de waarde van een product kan verhogen.

ACE levert eenzijdig remmende modellen - net als bij de aan beide zijden werkende tegenhangers - wat betreft de remkracht altijd met een bepaalde speelruimte. Ten slotte moet worden bedacht dat het remmoment van het medium op den duur iets daalt.

Maar zelfs na 50.000 cycli hebben ze nog steeds 80 procent van hun oorspronkelijk vermogen. Zelfs amateur wijnproevers kunnen hun exemplaren naar de komende generaties overerven.

Meubelindustrie ervaart aha-erlebnis
Omdat meesterstukken van aankomende timmerlieden voor de meubelindustrie vaak impulsgevers zijn voor toekomstige productie, zijn er van deze kant al meerdere vragen naar de ingenieuze oplossing met rotatieremmen.

Vooral omdat tegelijkertijd een tweede meesterstuk met gasveren is gecreëerd. Op basis van de ervaringen met deze zaak kon ACE de meester van dit andere meubelstuk op dit punt adviseren zijn werk van rotatieremmen te voorzien in plaats van gasveren.

Want zoals dit toepassingsvoorbeeld laat zien, zijn de rotatieremmen en het werk van Klaus Manhartsgruber, die overigens voor zijn meesterexamen met vlag en wimpel slaagde en nu carrière maakt als ontwerper van meubels, een waar meesterstuk.


Meer informatie:
www.ace-ace.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Küchmedia



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product aan te kondigen, uit te pakken met een succesverhaal, een seminarie/event aan te kondigen of een invitatie te publiceren ?
Klik hier.