Luchtweerstand van vliegtuigen verminderen

De Nederlandse TU Delft heeft ontdekt dat als lucht over een kleine heuvel op de vleugel stroomt, deze veel langer stabiel blijft. Dit vergroot de efficiëntie van de vleugel sterk. Een nieuw project onderzoekt de fysica hierachter.

Trefwoorden: #emissie, #fysica, #luchtvaart, #vliegtuig, #weerstand

Lees verder

research

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - Het verminderen van de luchtweerstand van vliegtuigen kan een belangrijke rol spelen bij het terugdringen van emissies.

De overgang van luchtstroming van een gladde ofwel laminaire toestand naar een turbulente toestand over de vliegtuigvleugel is een belangrijke oorzaak van luchtweerstand.

Vaak vindt de overgang van laminaire naar turbulente stroming plaats als gevolg van bepaalde veranderingen op het vleugeloppervlak, zoals de verbindingen tussen panelen of vervormingen van de coating.

Prof. Marios Kotsonis en zijn team hebben onlangs een verrassende en contra-intuïtieve ontdekking gedaan. Wanneer de lucht over een kleine heuvel op de vleugel stroomt, blijkt deze onverwacht veel langer laminair, wat de efficiëntie van de vleugel sterk vergroot.

Deze nieuwe ontdekking kan een revolutie betekenen voor laminaire vleugels en mogelijk miljoenen tonnen brandstof en schadelijke uitstoot per jaar besparen.

Maar hoe de 'Delft Laminaire Hump' dat doet, is op dit moment nog onduidelijk. Kotsonis: "We missen een duidelijk fysisch begrip van de interactie tussen laminaire-turbulente overgang en oppervlakmodificaties."

In het project 'Running up that hill' wordt de fysica van de interactie tussen transitiestromingen en vleugeloppervlakte aanpassingen onderzocht en beschreven middels een combinatie van geavanceerde numerieke, experimentele en theoretische methoden.

In samenwerking met luchtvaartpartners wil Kotsonis ook de werking aantonen van de 'Delft Laminaire Hump' onder commerciële vluchtomstandigheden.  

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek steunt dit project met een Vici-beurs ter waarde van 1,5 miljoen euro. Nog eens 130.000 euro wordt bijgedragen als in-kind financiering door industriële partners, zoals KLM, DNW en Deharde.