Metaalbeurzen laten in hun kaarten kijken

Van 15-19 april lopen in Messe Düsseldorf de beurzen wire en Tube. Tijdens een persconferentie bij wire exposant ArcelorMittal op de site in Duisburg werd een voorproefje gegeven van wat we allemaal mogen verwachten. Duurzaamheid zal de toon zetten.

Trefwoorden: #buis, #draad, #kabel, #metaal, #Tube, #vakbeurs, #wire

Lees verder

Nieuws

( Foto: © ArcelorMittal (XCarb materialen) )

ENGINEERINGNET.BE - De persvoorstelling van de combibeurzen wire en Tube. Internationaal toonaangevende vakbeurzen voor de draad-, kabel- en buizenindustrie en hun toeleveranciers, vond dit jaar plaats bij ArcelorMittal in Duisburg.

Als tweede grootste Europese fabriek voor draad een meer dan gerechtvaardigde keuze. Bovendien bevindt ze zich zowat in het hart van de staalproductie. De site zelf kent een geschiedenis die meer dan 150 jaar teruggaat. Het ambacht om van ijzererts kwalitatief staal te maken zit daar dus stevig in de vingers. Tegelijk worden er de meest moderne technieken toegepast om tot betere en vooral duurzamere producten te komen.

Adrian Alecu (© VC)

“Groen gaan we onszelf niet noemen”, vertelt Adrian Alecu, Head of Business Development van ArcelorMittal Tubular Products Europe. “Maar we doen er wel alles aan om onze voetafdruk te verkleinen zonder in te boeten aan kwaliteit. Bij de klassieke productie van staal komt voor elke ton materiaal 2,3 à 2,5 ton CO2 vrij. Door een elektrische hoogoven te gebruiken in combinatie met schroot kunnen we dat al terugdringen tot 400 à 500 kg CO2 per ton. Dat doen we vandaag al met onze XCarb producten. Tegen 2050 willen we wereld volledig CO2-neutraal zijn.”

Duurzaamheid centraal
Een ambitie die perfect aansluit bij de thema’s die de beursvloeren van zowel wire als Tube zullen domineren. Op een oppervlakte van meer dan 120.000 m², overigens de grootste versie ooit, zullen de meer dan 2.600 exposanten u tonen hoe ook zij hun klanten helpen om duurzaamheidsdoelstellingen te halen. De kortste weg langs die producten?

Friedrich-Georg Kehrer (© VC)

Dat zijn de ecoMetals Trails. “Exposanten die kiezen voor milieuvriendelijke productiemethodes, processen en materialen om hun producten te maken, kunnen zich aanmelden. Op termijn willen we hier een apart event rond creëren in de vorm van bijvoorbeeld een conferentie. Je merkt dat duurzaamheid deze werelden vandaag sneller doet bewegen”, opent Friedrich-Georg Kehrer, Global Portfolio Director bij Messe Düsseldorf.

Internationale karakter als ruggengraat
Wire en Tube staan geprogrammeerd van 15 tot en met 19 april. “Voor ons een terugkeer naar normaal”, vervolgt Kehrer. “De vorige editie stond door coronaperikelen immers in juni geprogrammeerd in plaats van zijn gebruikelijke plek op de kalender. Ook golden er toen nog de nodige restricties. Dit jaar zijn we terug op volle kracht met dezelfde exposanten, maar niet noodzakelijk met dezelfde producten.” De draden en buizen die in klassieke wagens passen zijn bijvoorbeeld niet meer dezelfde als voor elektrische voertuigen.

En waar de oil & gas sector vroeger fossiele brandstoffen door zijn aderen liet stromen, wordt nu steeds meer naar waterstof gekeken. Ook het meer inzetten op intelligentie en connectiviteit zorgt voor veel veranderingen in onze domeinen. “Het zijn misschien niet de Europese autoconstructeurs die momenteel de dans leiden, maar de vraag naar Europese materialen en machines om die wagens overal ter wereld te maken, blijft sterk. We brengen al die partijen samen in Düsseldorf. Het internationale karakter is echt de ruggengraat van onze beurzen”, vat Kehrer samen.

Volledige waardeketen
De beursorganisatie trekt de beursvloer dus breder open dan ooit naar de volledige waardeketen van over de hele wereld. Naast de klassieke thema’s zoals machines en installaties voor draad-, kabel- en buisproductie, bewerking en verwerking van eindproducten, leggen wire en tube een sterke focus op onder meer de thema’s rvs, waterstof, kunststof buizen, scheidings- en snijtechnologieën en e-mobility.

Cem Kurutas (© VC)

Daarnaast rukken onderwerpen zoals bevestigings- en verbindingstechnologieën, veertechniek en glasvezeltechnologie steeds verder op. Toch heeft staal volgens ArcelorMittal Duisburg CEO Cem Kurutas een streepje voor op al die nieuwe materialen op de beursvloer: “Het is oneindig recycleerbaar. Daarom blijven we ook zo gepassioneerd door dit materiaal en blijven we zoeken naar manieren om het duurzamer te maken. Tijdens wire zullen we de uitbreiding van onze XCarb technologie voorstellen en de nieuwste generatie automatenstaal die minder energie vergt om te verspanen.”

Jaarlijks 1,3 miljoen ton staal
Een deel van die producten wordt overigens op de site in Duisburg gemaakt. Het ijzererts smelten in een hoogoven gebeurt hier niet ter plaatse. Dat doen de buren van thyssenkrupp. ArcelorMittal vormt dat hete metaal aangeleverd via spoor dan om tot staal. Een meticuleus proces, ook al gaat het om batches van 135 à 140 ton per keer. Door te spelen met de temperatuur of een extra tussenstap in te voegen om te ontzwavelen wordt het staal op maat van de klant en de specificatie van diens producten gemaakt.

Helemaal aan het einde van die conversielijn bevindt zich de controlekamer. Van daaruit wordt het hele proces overzien, de planning opgevolgd en de coördinatie met de buren afgestemd. Dat er maar veertien medewerkers per ploeg nodig zijn om jaarlijks 1,3 miljoen ton staal te produceren in Duisburg zegt iets over hoe geautomatiseerd het er allemaal aan toegaat. Met uitgangstemperaturen tot 1.700 °C is dat ook belangrijk voor de veiligheid, topprioriteit overigens voor ArcelorMittal.

De draadproductie in Duisburg. (© ArcelorMittal)

Technische dienst cruciaal
In de andere helft van de fabriek staat de lijn om dat staal ook al tot draad te vormen. Aan een snelheid van 100 m/s (omgerekend meer dan 400 km/u) passeert de draad voorbij. Hier zijn meer mensen aan de slag (140 medewerkers), maar bijna een kwart daarvan behoort tot de onderhoudsploeg.

De machines en rollenbanen krijgen het hier immers hard te verduren en de continuïteit moet verzekerd zijn: temperaturen boven de 1.000 °C, reiniging onder hoge druk (250 bar), indrukwekkende snelheden, 24/7 productie … 15.000 signalen van verschillende meettoestellen helpen mee waken over de gezondheid van de lijn en de kwaliteit van de producten.

Daarnaast voert de technische dienst optimaliseringsprojecten uit aan de lijn. Insteek ook hier het verminderen van de CO2-voetafdruk. Zo worden de machines bijvoorbeeld al voorbereid om niet langer op fossiele brandstoffen maar op waterstof te draaien. Klaar voor de toekomst dus.

Programma uitgebreider dan ooit
Voor het eerst worden de innovaties van de spelers in de branche en in de beurshallen door een uitgebreid, op de markt afgestemd programma ondersteund en dat gedurende alle vijf beursdagen. Het volledige programma vindt u op de portals van wire en Tube. Een greep uit wat u allemaal kan bijwonen:

  • 15/04 - wire & Tube BME inkopersdag: alles over supply chain wetgeving, incoop en logistiek; door Bundesverband Materialwirtschaft, Einkauf und Logistik
  • 16/04 - wire & Tube Convention: inzichten van exposanten rond het thema Green Steel; door Stahl-Kommunikation
  • Doorlopend – SawExpo Forum: nieuws en trends in scheidings- en verspaningstechnologie; door SawExpo GmbH
  • Doorlopend – Speciale Zone Plastic Tubes & Pipes: verwerkingsmogelijkheden en bewerkingsmethodes van kunststof buizen
  • Doorlopend – BDS Forum: mondiale handelsontwikkelingen in staal; door Bundesverband Deutscher Stahlhandel
  • Doorlopend – ITA Forum: wereldwijde economische uitdagingen en concrete scenario’s voor de pijpindustrie;
  • 18 en 19/04 – High Potentials: veelbelovende vak- en jonge talenten; door SawExpo GmbH