Ontwikkeling nieuwe optische endoscopische afbeeldingstechniek

De Nederlandse Vrije Universiteit Amsterdam ontwikkelt een nieuwe optische endoscopische afbeeldingstechniek om met een 10 tot 100 maal hogere resolutie dan nu mogelijk is, kanker in het menselijk lichaam op te sporen.

Trefwoorden: #beeldvorming, #CT, #PET, #scan

Lees verder

research

( Foto: Vrije Universiteit Amsterdam )

ENGINEERINGNET.BE - Veel gebruikte technieken in het ziekenhuis om afbeeldingen van het lichaam te maken voor het opsporen van ziektes zijn PET en CT.

Deze technieken kunnen het hele lichaam in beeld brengen, maar hebben een beperkte resolutie. In een vroeg stadium zijn tumoren nog te klein om zichtbaar te maken met PET en CT.

Optische technieken hebben een veel hogere resolutie en kunnen tumoren in een veel vroeger stadium zichtbaar maken. Omdat licht niet diep doordringt in weefsel, worden kleine gemotoriseerde katheters ontwikkeld voor de slokdarm en de longen om het lichaam van binnenuit in beeld te brengen.

Tegelijkertijd worden antilichamen ingespoten met een fluorescent ‘vlaggetje’. Deze antilichamen binden aan signaaleiwitten of aan oppervlaktereceptoren van cellen, en het vlaggetje licht op als er met een laser op wordt geschenen.

Nu kan via de kleine katheter de structuur van het weefsel in beeld gebracht worden met Optical Coherence Tomografie, en door tegelijkertijd met een laser het weefsel te beschijnen, lichten de antilichamen met een vlaggetje op.

Het bijzondere aan de optische techniek is dat meerdere antilichamen met vlaggetjes van een verschillende kleur gebruikt kunnen worden. Hiermee kan in detail in drie dimensies de interactie van verschillende cel oppervlaktereceptoren en signaaleiwitten in beeld gebracht worden. Met PET is dit niet mogelijk. Ook heeft PET als nadeel dat er met een radioactief vlaggetje gewerkt wordt.

Hoogleraar Johannes de Boer van de Vrije Universiteit Amsterdam verwacht dat deze nieuwe techniek voor vroegere detectie en diagnose van ziektes van groot belang kan zijn. Ook kan het onderzoek naar nieuwe medicijnen versneld worden, omdat op microscopisch niveau gezien kan worden of nieuwe medicijnen op de juiste plaats in het lichaam terechtkomen.

De Boer werkt hiervoor samen met longartsen van Amsterdam UMC en gastro-enterologen aan het UMCG Groningen. Hij ontvangt voor dit onderzoek een Advanced Grant van de European Research Council.