High-Throughput Experimentation Centre Ghent opgericht

Universiteit Gent heeft samen met Johnson & Johnson en Stad Gent het eerste Belgische academische high-throughput experimentatie-laboratorium, het HighTru Lab, opgericht om innovatief farmaceutisch onderzoek mogelijk te maken.

Trefwoorden: #farmaceutisch, #laboratorium, #onderzoek, #UGent

Lees verder

Nieuws

( Foto: UGent - HighTru Lab )

ENGINEERINGNET.BE - Professor Christian Stevens: “Dit is een cruciale stap in de ontwikkeling van nieuwe chemische methodologie, nieuwe medicijnen en de opleiding van de ingenieurs en biomedische professionals van morgen.”

High-Throughput Experimentation (HTE) is een methode waarbij een groot aantal experimenten tegelijkertijd wordt uitgevoerd met behulp van geautomatiseerde apparatuur en robotica.

Deze technologie vindt nu ook ingang in het chemisch en farmaceutisch onderzoek om snel veel gegevens te verzamelen en te analyseren.

HTE maakt gebruik van miniaturisatie om ruimte en materialen te besparen en van geavanceerde datamanagementsystemen om de grote hoeveelheden data te verwerken.

Het wordt nu bijvoorbeeld ook al ingezet in de farmaceutische industrie voor het snel screenen van verbindingen op biologische activiteit. Door de automatisering en de snelle verwerking van experimenten is HTE kosteneffectief en versnelt het de innovatie.

Het nieuwe laboratorium is voorlopig in het Capture gebouw gevestigd op het Eiland Zwijnaarde en zal eind 2026 verhuizen naar het nabijgelegen Nucleus gebouw, momenteel in aanbouw, waarin eveneens CESPE (Center of Excellence in Sustainable Pharmaceutical Engineering and Manufacturing) zal gehuisvest zijn.

Dit project werd versterkt door een educatieve subsidie van Johnson & Johnson, waarmee het HighTru Lab als een uniek kenniscentrum binnen Vlaanderen zal functioneren.

Daarnaast heeft het ook een aanzienlijke financiering ontvangen via het Veerkrachtfonds van de Europese Unie, en een aanvullende financiering van het Speerpuntenfonds van Stad Gent.