15 miljoen euro voor nieuwe hightech innovatiecluster

KU Leuven, Stad Leuven en EFRO Vlaanderen investeren in een nieuwe gebouwencluster voor hightech start-ups en scale-ups, die gericht zijn op de gezondheidszorg, ICT en mechatronica.

Trefwoorden: #imec, #innovatie, #KU Leuven, #mechatronica, #wetenschap

Lees verder

Nieuws

( Foto: KU Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - Vlaanderen heeft een van de sterkst groeiende startup-ecosystemen in Europa, maar het aanbod aan aangepaste bedrijfshuisvesting evolueert niet snel genoeg mee.

Zeker voor snelgroeiende universitaire spin-offs is dat een probleem. Zij hebben immers nood aan modulaire kantoor- en werkruimtes waarvan de benodigde oppervlakte mee kan opschalen met de groei van de jonge bedrijfjes.

Innovation Cradle Leuven, een nieuwe gebouwencluster van 7.500 m2 op het Wetenschapspark Arenberg, wil aan die nood tegemoetkomen. Hoogtechnologische start-ups en scale-ups die zich richten op gezondheidszorg, ICT en mechatronica kunnen er vanaf de zomer van 2025 terecht voor modulaire ruimtes tussen de 100 en 400 m².

Die oppervlakte is gegeerd bij groeibedrijven met meer dan 10 voltijds equivalenten aan personeel en momenteel maar beperkt beschikbaar in Leuven.

Het nieuwe innovatiecluster komt te liggen naast de twee Bio-Incubatoren en de Arenberg Accelerator. Vlakbij campus Arenberg van KU Leuven, en dichtbij imec, VIB, UZ Leuven en het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie Flanders Make. Het gaat om een unieke ligging die de multidisciplinaire innovatie van de toekomst faciliteert.

Verwacht wordt dat er zich tot 30 hightech start-ups en scale-ups gaan vestigen, goed voor zo’n 350 hooggekwalificeerde jobs en een veelvoud aan indirecte banen.

Koenraad Debackere, gedelegeerd bestuurder van KU Leuven Research & Development: “Ook andere hoogtechnologische bedrijven die zich willen vestigen in de kern van de Leuvense kenniseconomie zijn welkom."

Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven: “Het is van groot belang dat we in onze regio de nodige ruimte voorzien voor groeibedrijven, want baanbrekend onderzoek leidt alsmaar vaker tot start-ups en bijkomende investeringen.”