Eerste 3D-geprinte huizen met meerdere verdiepingen in 2025 opgeleverd

Een Nederlands consortium, met onder meer TU Eindhoven, start volgend jaar met de bouw van vier nieuwe en verbeterde 3D-geprinte koopwoningen die binnen enkele maanden worden opgeleverd.

Trefwoorden: #3D, #bouwen, #huizen, #printen, #proces

Lees verder

Nieuws

( Foto: TU/e )

ENGINEERINGNET.BE - Drie jaar geleden rolde het eerste betongeprinte huis dat voldeed aan alle strikte bouwvereisten uit de 3D-printer.

De woning, bekend onder de naam Milestone, werd daarmee het eerste 3D-betongeprinte huis in Europa dat daadwerkelijk wordt bewoond. 

Nu komt er een vervolg op dit project: begin 2025 gaan er vier nieuwe en verbeterde 3D-geprinte koopwoningen worden gebouwd, die al in de zomer van dat jaar worden opgeleverd.

De nieuwe huizen komen in Eindhoven te staan, en zijn circa 110-125 vierkante meters groot. Bij deze woningen wordt opgeschaald van één naar twee en drie bouwlagen. Ook worden de lessen die geleerd zijn bij de eerste woning meegenomen.

Zo wordt de geprinte gevel nu los opgebouwd uit een dragende binnenmuur en een losse buitenmuur met daartussen isolatiemateriaal, zodat de geprinte onderdelen herbruikbaar zijn. Ook maakt dit de uitvoering eenvoudiger.

Verder hebben onderzoekers van TU Eindhoven alle processen in de printer gemodelleerd en die kennis gedeeld met de printfabriek van partner Saint-Gobain Weber Beamix, om zo het 3D-printen te verbeteren.

Het is daardoor mogelijk vier woningen tegelijk te gaan printen, met de zekerheid dat het geprinte beton aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet.

Het digitaliseren van het hele bouwproces, van ontwerp tot en met de uitvoering, leidt tot tijdwinst en dus kortere doorlooptijden van bouwprojecten, en een hogere productiviteit en daardoor lagere bouwkosten.

De betonprinttechniek is duurzaam door een lager materiaalverbruik en maakt door een grote vormvrijheid maatwerk mogelijk. “De focus ligt nu nog vooral op het opschalen van de techniek. Alleen daarmee komt de technologie breed beschikbaar en kunnen de voordelen worden benut”, aldus hoogleraar Theo Salet.

“Er zijn nog verschillende zaken in ontwikkeling die we nog niet hebben kunnen toepassen. Denk aan de duurzame en slimme betonsamenstellingen waarbij het beton meet wat de conditie is, en wapeningsystemen waarmee in de toekomst ook vloeren zijn te printen.”

TU Eindhoven werkt voor een volgend project ook aan de ontwikkeling van een digital twin waarmee via AI de printer zelf de kwaliteit bewaakt en waar nodig bijstuurt.

Partners in Project Milestone zijn verder: de gemeente Eindhoven, bouwbedrijf Van Wijnen, Houben/Van Mierlo Architecten en Witteveen+Bos.