• 13/06/2012

Radioactieve lozingen nucleaire inrichtingen klasse I - overzicht

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle publiceerde zijn publieksdossier 2011 over de vloeibare en gasvormige lozingen van radioactieve isotopen afkomstig van nucleaire inrichtingen.

Trefwoorden: #FANC, #nucleaire installaties, #radioactiviteit

Lees verder

Nieuws

( Foto: FANC )

ENGINEERINGNET.BE -- Globaal zijn de lozingen bij elk van de installaties conform de exploitatievergunningen bleven. Per inrichting wordt de mogelijke radiologische impact van deze lozingen op de lokale bevolking berekend.

De berekende dosis bleef overal beneden de reglementaire limiet voor het publiek, die is vastgesteld op maximum 1 mSv (millisievert) per jaar. Ter vergelijking: de gemiddelde blootstelling van het publiek aan de natuurlijke radioactiviteit is van de grootteorde van 2.5 tot 3 mSv per jaar in België.

De tendens van de lozingen blijft globaal gezien stabiel t.o.v. de voorgaande jaren. De tendens van de radiologische impact blijft eveneens stabiel t.o.v. de voorgaande jaren.

Elke industriële activiteit produceert onvermijdelijk emissies. Nucleaire inrichtingen van klasse I zijn in het kader van hun normale werking vergund om, onder strikte voorwaarden, op gecontroleerde wijze beperkte hoeveelheden radioactiviteit in het oppervlaktewater en/of in de atmosfeer te lozen.

Deze lozingen maken het voorwerp uit van een permanente opvolging door de exploitanten en toezicht door het FANC en Bel V.

Het FANC stelde haar rapport samen op basis van door de exploitant verplicht te melden meetresultaten. Deze werden door het FANC en Bel V geverifieerd en bevestigen de beheersing van de lozingsprocessen in 2011, binnen de voorwaarden in de respectievelijke vergunningen.

Met dit informatiedossier wil het FANC de lozingsresultaten beter toegankelijk maken voor het brede publiek. Het volledige overzichtsdossier kan men consulteren op de website van het FANC, http://www.fanc.fgov.be. (GL)