• 13/09/2012
  • |     BB

Ook indicaties van 'scheurtjes' aangetroffen in reactorvat van Tihange 2

FANC laat op zijn website weten dat het reactorvat van Tihange 2 vergelijkbare indicaties vertoont als deze van Doel 3, 'maar minder'.

Trefwoorden: #doel, #electrabel, #energie, #fanc, #kerncentale, #tihange

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET -- De problemen rond de indicatie van 'scheurtjes' in het reactorvat van Doel 3, dreigen veel grotere consequenties te hebben dan eerst gedacht.

Op de website van de Belgische nucleaire waakhond FANC staat te lezen dat 'FANC en Bel V van Electrabel vernomen hebben dat het reactorvat van Tihange 2 vergelijkbare indicaties vertoont als deze van Doel 3'.

We citeren het bericht: 'In dit stadium ziet het er evenwel naar uit dat deze in mindere mate zouden voorkomen dan bij Doel 3. De onderzoeken bij Tihange 2 zijn nog steeds aan de gang en zullen deze eerste resultaten moeten consolideren'.

'Het verslag met betrekking tot deze foutindicaties in het reactorvat van Tihange 2 zal aan het FANC in de loop van volgende week worden overgemaakt'.

'Een justificatiedossier met betrekking tot de heropstart zal tevens aan het FANC worden verstrekt, dat het vervolgens zal analyseren, evalueren en een voorstel tot beslissing zal opstellen'.

Intussen is het nog steeds niet duidelijk wat de impact van de 'productiespecifieke' fouten precies is op de veiligheid. Dat blijkt ook uit het bericht van FANC, die over 'indicaties' spreekt.

'Productiespecifiek' betekent 'eigen aan het productieproces'. Met andere woorden: er zijn altijd zulke fouten aanwezig in smeedwerk. Dat stelde begin augustus 2012 ook Willy De Roovere, directeur-generaal van FANC, in een interne mail, maar hij voegde er aan toe: 'het zijn er wel veel'. Het vat van Tihange 2 blijkt er dus minder te vertonen.

Ter herinnering: Tihange 2 beschikt over een gesmeed vat van dezelfde Nederlandse leverancier, de intussen ter ziele gegane Rotterdamsche Droogdok Maatschappok, als Doel 2.

Uiteraard roept dit de vraag af of niet alle door RDM gefabriceerde vaten met de nieuwe ultrasone inspectietechniek moeten getest worden, en naar wie de aansprakelijkheid gaat. Over de hele wereld verspreid zijn dat niet minder dan 22 centrales. De lijst vindt u hieronder.

In één adem laat FANC wel weten dat er internationale deskundigengroep zal belast worden met de uitvoering van een onafhankelijke technische analyse van het dossier van het reactorvat van Doel 3.


ACHTERGROND
Welke reactorvaten bouwde RDM?
In Europa
- 2 reactoren in België (Doel-3 en Tihange-2),
- 2 reactoren in Duitsland (Brunsbuettel, Philippsburg-1, beide in permanente shutdown),
- 2 reactoren in Nederland (Borssele, Dodewaard, de laatste in permanente shutdown),
- 2 reactoren in Spanje (Santa María de Garoña, Cofrentes),
- 1 reactor in Zweden (Ringhals-2),
- 2 reactoren in Zwitzerland (Leibstadt, Mühleberg).

In Noord- en Zuid-Amerika
- 10 reactoren in the Verenigde Staten (Catawba-1, McGuire-2, North Anna-1, North Anna-2, Quad Cities-1, Sequoyah-1, Sequoyah-2, Surry-1, Surry-2, Watts Bar-1),
- 1 reactor in Argentinië (Atucha-1)