• 01/10/2012
  • |     BB

Definitief rapport Tihange 2 uitgesteld tot eind 2012

In tegenstelling tot wat was aangekondigd, zal het definitieve rapport over de microbelletjes in het reactorvat van Tihange 2 er ten vroegste eind 2012 zijn.

Trefwoorden: #de beule, #doel, #doel 3, #electrabel, #fanc, #karina de beule, #tihange, #tihange 2

Lees verder

Nieuws

( Foto: FANC, Karina De Beule )

ENGINEERINGNET.BE -- Het nucleaire controleorgaan kondigde op 23 september op zijn website aan dat de definitieve resultaten over de in Tihange 2 gevonden afwijkingen door Electrabel aan het FANC 'in de loop van volgende week' zouden worden meegedeeld.

Aanleiding was de voorstelling door Electrabel van een tussentijds rapport over Tihange 2 aan het FANC. Daaruit bleek dat 'de geïdentificeerde indicaties op het reactorvat van Tihange 2 minder dan 2.450 bedragen', maar dat 'het resultaat nog verder verfijnd dient te worden.'

Dat definitieve rapport over de resultaten van het ultrasoon onderzoek van het reactorvat van Tihange 2 blijkt nu uitgesteld te zijn tot eind 2012. FANC-woordvoerster Karina De Beule: "Het FANC hecht meer belang aan het ontvangen van een compleet dan wel van een tijdig verslag, zoals we dat ook al hebben aangekondigd voor het volledige eindeverslag van Electrabel over Doel."

Ze wijst er nogmaals op dat er uit veiligheidsoogpunt geen enkel acuut risico bestaat, omdat de betreffende reactoren stil liggen.

Zoals geweten, heeft het FANC aan Electrabel een volledig argumentatiedossier gevraagd waarin deze laatste moet aantonen dat de vastgestelde afwijkingen in Doel 3 (bekendgemaakt in juli 2012) de integriteit van het vat, nu en in de toekomst, niet in het gedrang zullen brengen.

Naargelang de definitieve vaststellingen van het ultrasoon onderzoek in Tihange 2, zal Electrabel door het FANC ook gevraagd worden met deze gegevens in het argumentatiedossier rekening te houden, aldus Karina De Beule.

Intussen werd ook bekendgemaakt dat de indicaties in het reactorvat van Tihange 2 door het FANC op (het laagste) niveau 1 van de INES-schaal zijn ingedeeld.

In afwachting van de grondige analyse van het dossier door de veiligheidsautoriteiten zal Tihange 2 blijven stilliggen.