AI helpt om kanker sneller en efficiënter opsporen

UHasselt, Jessa Ziekenhuis en Ziekenhuis Oost-Limburg gaan met scanners weefselfragmenten voor microscopie digitaliseren, waarna AI pathologen helpt om de stalen sneller en efficiënter te analyseren.

Trefwoorden: #AI, #artificiële, #intelligentie, #kanker, #opsporen, #ziekenhuis

Lees verder

Nieuws

( Foto: UHasselt )

ENGINEERIGNET.be - De drie partners onderzochten de voorbije twee jaren binnen het SALKTurbo-project Digipath hoe ze hun kankeronderzoek konden verbeteren door meer in te zetten op digitalisering en AI.

Hiertoe zetten zij een Limburgs platform op voor digitale pathologie. “Nu hoeft de patholoog niet meer alle glasplaatjes met weefselstalen handmatig onder een microscoop te plaatsen voor analyse, maar worden deze gedigitaliseerd door een scanner”, zegt Piet Stinissen, directeur van het Limburg Clinical Research Center.

"Zo kan men de preparaten veel makkelijker bewaren en kunnen ze eenvoudiger gedeeld worden, ook met andere ziekenhuizen, voor bijvoorbeeld een second opinion of voor wetenschappelijk onderzoek. Dit maakt het ook mogelijk om volop AI toe te passen in het kankeronderzoek. AI kijkt mee naar de vele stalen en geeft een signaal wanneer deze iets verdacht opmerkt. Dit zal de analyses nog efficiënter en sneller laten verlopen.”

Onderzoekers van UHasselt gaan de volgende jaren nog meer tools ontwikkelen om AI in te zetten binnen digitale pathologie. Ook de participerende ziekenhuizen zien grote meerwaarde in digitale pathologie voor de gezondheidszorg. 

Dr. Katrin Wouters, diensthoofd pathologie Jessa Ziekenhuis: “Integratie van AI in het diagnostisch proces zal onmisbaar zijn om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan. De laatste jaren is er een exponentiële toename geweest van nieuwe kennis en testen, terwijl het aantal pathologen min of meer stabiel gebleven is. Digitale pathologie is een revolutie die ziekenhuizen in staat stelt om in de toekomst gegarandeerde kwalitatief hoogstaande zorg te blijven aanbieden.”

De volgende jaren wordt digitale pathologie uitgerold binnen alle Limburgse ziekenhuizen en daarbuiten. Het project van UHasselt, Jessa Ziekenhuis en Ziekenhuis Oost-Limburg krijgt nu ook financiële steun vanuit Interreg Maas Rijn om het netwerk ook over de landsgrenzen verder te zetten, en een samenwerking rond digitale pathologie aan te gaan met de ziekenhuizen van Maastricht en Keulen.

“Innovaties in de zorg kunnen alleen slagen wanneer er een grote en sterke interactie tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en de zorgsector is”, stelt gedeputeerde van Economie Tom Vandeput. "Door dit platform in het Euregionale netwerk te nestelen en grensoverschrijdend samen te werken, overstijgen we de lokale kennis en kan onze sleuteltechnologie verder op punt worden gesteld."

"Daarmee is ook nog eens 900.000 euro Europees geld voor de Limburgse ontwikkeling binnengehaald. Onze zorgverleners kunnen zo straks snellere en nauwkeurigere diagnoses stellen. Dit is goed voor nieuwe investeringen, jobs én onze gezondheid."