• 14/06/2012

Doorbraak in thermo-akoestische energieomzetting

Toepassing van industriële restwarmte voor de productie van nuttige warmte of koude kan binnen vijf jaar een feit zijn.

Trefwoorden: #ECN, #energieomzetting, #THATEA-project, #thermo-akoestische

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- In het deels door de EU gefinancierde THATEA-project heeft ECN samen met haar projectpartners een belangrijke doorbraak gerealiseerd op het gebied van thermo-akoestiek.

Het THATEA-project is het eerste project op Europees niveau dat inspanningen heeft gebundeld op het gebied van thermo-akoestiek, met als doel het verkrijgen van een leidende positie binnen deze nieuwe, veelbelovende en innovatieve technologie.

Het THATEA-consortium heeft geëxperimenteerd met twee thermo-akoestische toepassingen. De eerste toepassing betreft een simulatie van een gasgedreven thermo-akoestisch systeem dat warmte oppompt van 10 naar 80 °C.

Een niet eerder verwezenlijkt thermo-akoestisch systeem. De tweede toepassing betreft een door restwarmte gedreven thermo-akoestische koeler, die koude produceert van -40 °C met een drie maal hoger rendement dan voorheen.

Een belangrijk resultaat van het project is dat de twee thermo-akoestische systemen die zijn gebouwd aantonen dat thermo-akoestische technologie praktisch uitvoerbaar is binnen een breed scala aan energiegerelateerde toepassingen.

Mede op basis van de opgedane kennis binnen het THATEA-project, ligt bij ECN de focus momenteel op de ontwikkeling van een thermo-akoestische warmtetransformator voor de industrie.

Andere mogelijke toepassingen zijn warmtepompen voor gebouwen, zongedreven koelsystemen en omzetting van restwarmte in elektriciteit.

Thermo-akoestiek heeft verreikende mogelijkheden omdat de praktische uitvoering relatief eenvoudig is. Thermo-akoestische systemen hebben de vorm van een buis en bevatten geen bewegende delen.

Dit zorgt voor een hoge betrouwbaarheid en een lange levensduur. Hierdoor is deze technologie economisch beter haalbaar is dan sommige andere technologieën.

De volgende stap voor thermo-akoestiek is verdere opschaling en commercialisatie van de technologie door licenties van ECN's intellectuele eigendom voor specifieke toepassingen af te geven aan de maakindustrie.


(GL) (bron en foto: Engineers Online)