• 11/09/2012

Nederland internationaal koploper uitrol elektrisch vervoer en oplaadpunten

Op het gebied van stimulering van innovatie neemt Nederland in Europa slechts een bescheiden positie in.

Trefwoorden: #agentschap nl, #ecn, #Elektrisch vervoer in Nederland, #laadinfrastructuur, #oplaadpunten

Lees verder

nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- Nederland behoort tot de koplopers op het gebied van de uitrol van elektrische voertuigen en laadinfrastructuur. Ons land maakt haar ambities minder waar op het gebied van stimulering van innovatie (budget voor R&D, proeftuinen, ondersteuning industrie), en neemt op dat vlak in Europa een bescheiden positie in.

Dat blijkt uit recent onderzoek  door ECN en Agentschap NL. In het rapport “Elektrisch vervoer in Nederland in internationaal perspectief” vergelijken zij de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland met een twaalftal landen in Europa en daarbuiten.

Voor de vergelijking is gekeken naar ambities voor uitrol van aantallen elektrische voertuigen en laadinfrastructuur, het overheidsbeleid op het gebied van uitrol en innovatie, en naar daadwerkelijke realisaties. Het overzicht betreft een momentopname voor 1 januari 2012. 

Actuele cijfers laten zien dat de ontwikkeling nu snel gaat. Halverwege het jaar was het aantal laadpunten in Nederland gestegen van 1841 naar 3554, waarvan 34 punten voor snelladen. De teller voor het aantal elektrische voertuigen  was eind juli opgelopen van 1404 naar 3931.

Op het gebied van (beschikbare middelen voor) innovatie wordt de toon  gezet door Duitsland, China en Zuid-Korea. Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en ook Oostenrijk volgen. Wat betreft specifieke stimulering van innovatie op het gebied van elektrisch rijden (R&D, proeftuinen, ondersteuning industrie) neemt Nederland samen met België, Denemarken, Noorwegen, Portugal en Spanje een bescheiden positie in.

Download hier het rapport: e12026.pdf 


(KV)