• 06/08/2012

Van sojabonenafval energie maken in India

ECN sluit licentieovereenkomst met Thermax, een groot Indiaas bedrijf, dat technologie levert aan de elektriciteitssector.

Trefwoorden: #ecn, #milena, #royal dahlmann, #thermax, #vergasser

Lees verder

nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- ECN verstrekt het Indiase bedrijf Thermax een licentie om MILENA biomassa-vergassingsinstallaties te bouwen en verkopen. Thermax is een groot Indiaas bedrijf, dat technologie levert aan de elektriciteitssector.

ECN werkt hierbij samen met het Nederlandse bedrijf Royal Dahlman, dat onder ander filters en gasreinigingsinstallaties verkoopt.

De MILENA-technologie is bij ECN in Petten ontwikkeld voor het omzetten van allerlei soorten biomassa (zoals hout of landbouwafval) in een gas. Dat gas kan vervolgens gebruikt worden om bio-gas, bio-diesel of elektriciteit te maken.

De eerste, kleinschalige, demo-vergasser met een vermogen van 1 MegaWatt elektriciteit wordt gebouwd bij een grote sojaplantage van Ruchi Soya Industries. Het bedrijf zal het afval van de sojaoogst omzetten in energie, die weer gebruikt wordt om  sojabonen te verwerken. Dr. R.R. Sonde van Thermax: “Dit project zal extra inkomsten genereren voor de lokale gemeenschap. Biomassa, die niet gebruikt kan worden als veevoer, zal in dit project in elektriciteit worden omgezet”.

Als de demo-installatie een succes is, ligt er voor de MILENA-technologie een grote toekomst weggelegd in India. Vanwege het hoge rendement, betekent de grootschalige uitol van de technologie voor de Indiase bevolking goedkopere én schonere energie. Bovendien zal zo’n kleinschalig netwerk de instabiele elektriciteitsvoorziening in India meer ruggengraat geven.


(KV) (foto ECN: MILENA installatie op labschaal)