Differ en Commonwealth Fusion Systems bundelen krachten

Het Nederlandse onderzoeksinstituut Differ en de Amerikaanse start-up Commonwealth Fusion Systems (CFS) hebben een tweejarige verklaring (Statement of Work) ondertekend voor de totstandkoming van kernfusie.

Trefwoorden: #Differ, #energie, #fusie, #onderzoek, #plasma, #reactor

Lees verder

Techniek

( Foto: Differ )

ENGINEERINGNET.BE - Het samenwerkingsproject is gericht op de ontwikkeling van een raamwerk voor de uitlaatregeling.

Denk hierbij aan modellen, waarnemers en regelaars voor de SPARC-fusiereactor van CFS. Deze mijlpaal onderstreept de strategie van Differ om fundamenteel onderzoek te doen naar materialen, processen en systemen voor een duurzame wereldwijde energie-infrastructuur.

Marco de Baar, directeur van Differ: “Wij staan bekend om onze leidende rol in het regelen van de warmtelast op de wand van een fusie-installatie door de uitlaat van de machine te regelen. Wij gaan hypermoderne regelaars maken die de warmtestroming (flux) van het kernplasma in de reactor en het vermogen op de wand van de afvoergoot (divertor) effectief loskoppelen.”

Het project betreft activiteiten die plaatsvinden vóórdat SPARC operationeel wordt met plasma. In de toekomst zouden de activiteiten kunnen worden uitgebreid naar het demonstreren en testen van controllers en modellen op SPARC.

In Devens, Massachusetts bouwt CFS de SPARC tokamak, mogelijk de eerste demonstratie-installatie ter wereld die netto energie uit kernfusie zal opwekken.

Qua grootte is het een tokamak die kleiner is dan ITER, vergelijkbaar met ASDEX Upgrade in Duitsland of KSTAR in Zuid-Korea. Met SPARC wil CFS de weg vrijmaken voor ARC, de eerste fusiecentrale die energie gaat leveren aan het elektriciteitsnet.

Op de foto (v.l.n.r.): Alex Creely (director Tokamak Operations CFS), Sven Wiesen, Matthijs van Berkel, Marco de Baar.