Is 3D-geprinte voeding de toekomst?

De Nederlandse TNO en Wageningen University & Research hebben met partners een innovatieve mobiele mini-fabriek ontwikkeld voor het 3D-printen van gepersonaliseerde voeding, voor een betere gezondheid.

Trefwoorden: #3D, #fabriek, #printen, #TNO, #voeding

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - De gemiddelde beginleeftijd van chronische aandoeningen was 55 jaar in de jaren 80; nu ligt die al op 43 jaar. Veel van deze chronische aandoeningen zijn gerelateerd aan leefstijl.

TNO onderzoekt met samenwerkingspartijen diverse gezondheidsinterventies om deze trend te keren. Wat blijkt: maatwerk helpt bij het volhouden van de interventies en bij de effectiviteit. Gepersonaliseerde voeding speelt hierbij een belangrijke rol.

Bij 3D-voedselprinten wordt de container van de printer gevuld met een voedingsmiddel, bijvoorbeeld deeg, waarna de printkop het product laag voor laag op een plaat opbouwt. Deze print-techniek wordt gecombineerd met geavanceerde doseer- en vultechnieken.

Het grote voordeel van 3D-voedselprinten is dat deze machines elke keer een ander product kunnen printen en aanpassingen in real time kunnen doorvoeren. Op deze manier kunnen ze individuele voedingsproducten produceren die variëren in calorieën, macronutriënten, micronutriënten, textuur, vorm en smaak.

Met dit systeem wordt op basis van persoonlijke informatie een zogenaamde ‘Nutri-Bite’ geproduceerd. Hierbij print de machine eerst een deegbodem. Deze wordt daarna gebakken in de oven en vervolgens door de machine gevuld.

TNO werkte voor deze innovatie nauw samen met Wageningen University & Research (WUR). Voedingstechnologen van de WUR hebben samen met andere partners de degen, vullingen en toppings voor de Nutri-Bite ontwikkeld.

Tijdens een eerste studie is getest of Nutri-Bites militairen kunnen ondersteunen bij prestatieverbetering en uithoudingsvermogen. Tijdens de tweede studie is onderzocht of de Nutri-Bites ziekenhuispatiënten kunnen ondersteunen bij hun herstel.

Het printsysteem en bijbehorend platform kunnen ook voor een groot publiek worden ingezet om een gezonde leefstijl te bevorderen.

Zo kan de innovatie mogelijk bijdragen aan het voorkomen of vertragen van leefstijlgerelateerde ziekten, en de druk op de zorg verlichten. En aan een gezonde leefstijl of een specifieke behoefte, zoals prestatievermogen, concentratie of herstel.

Voor doorontwikkeling zijn verschillende richtingen mogelijk. Denk aan het verfijnen en versnellen van het productieproces, of de ontwikkeling van andere producten.

Ook kunnen het voedingsplatform en de ingrediënten verder worden ontwikkeld, zodat meer doelgroepen kunnen worden bediend.

Maar duidelijk is in ieder geval: het 3D-printen van voedsel maakt het produceren van gepersonaliseerde voedingsproducten haalbaarder én toegankelijker.