• 27/06/2012
  • |     BB

Gratis EcoCalculator stelt ideale kabelsectie voor

Online tool wil installateurs en ingenieursbureaus die te veel op prijs focussen sensibiliseren voor meer energie-efficiënte en brandveilige kabelsecties.

Trefwoorden: #eco, #ecocalculator, #energie, #kabel, #nexans

Lees verder

b2b

( Foto: Nexans )

ENGINEERINGNET.BE -- Een jaar na de lancering van de - deels in België ontwikkelde - EcoCalculator evalueert Nexans het gebruik van deze gratis online tool die berekent welke kabeloplossing (opgelet: enkel uit het eigen gamma van de leverancier) het meest energie bespaart, de CO²-uitstoot het meest beperkt en het veiligst is bij brand.

Het hulpmiddel werd speciaal ontwikkeld om installateurs en ingenieursbureaus die op zoek zijn naar laagspanningskabels te laten kiezen op basis van economische, ecologische en sociale criteria.

Hij stelt hen namelijk een oplossing voor die het energieverlies beperkt aan de hand van een grotere kabeldoorsnede (een omdraaiing van het Joule-effect: minder opwarming = minder energieverlies).

De online tool geeft aan hoeveel KWh energie en hoeveel euro je jaarlijks kan besparen, maar ook hoe lang het duurt tot deze alternatieve kabelkeuze zichzelf terugbetaalt én wat de uiteindelijke winst is over de hele levensduur van de installatie.

De EcoCalculator berekent bovendien ook hoeveel CO2 minder wordt uitgestoten dankzij de voorgestelde kabeloplossing en suggereert, waar beschikbaar, ook een halogeenvrije versie die veel veiliger is in geval van brand.

“We hebben dit initiatief ontwikkeld om onze sector zoveel mogelijk te sensibiliseren over de toegevoegde waarde en de gunstige gevolgen van grotere kabelsecties voor de totale kostprijs van een installatie over haar hele levensduur, omdat we merkten dat nog te weinig installateurs en studiebureaus dit beseffen en zich louter focussen op de aankoopprijs”, aldus Jaak Hulsbosch, CEO Nexans Benelux.


ACHTERGROND
Een praktisch voorbeeld: bij relatief grote secties (waarbij een keuze voor een grotere sectie de grootste impact heeft) zoals een XVB-F2 4G 185 mm², bespaart men per jaar gemakkelijk 25 % aan kWh. Dit komt al gauw neer op een C02-uitstootbeperking van 34% en een jaarlijkse besparing van 2.000 euro of meer, aldus Nexans.

LINK
EcoCalculator.