• 03/07/2012

ACE’s industriële MAGNUM-schokdempers met komzuigers - persbericht

Deze nieuwe industriële MAGNUM-schokdempers zijn bijzonder geschikt voor toepassing in draaimodules. Ze bieden immers het voordeel dat massa’s altijd veilig en betrouwbaar worden afgeremd.

Lees verder

Productnieuws

Bovendien kunnen de gebruikers ervan profiteren dat bij de nieuwe MAGNUM-komzuigerserie ook speciale uitvoeringen voor inbouw in drukkamers verkrijgbaar zijn.

Op het eerste gezicht lijken de nieuwe dempertypes op de beproefde MAGNUM-types uit de reeksen MC33 tot MC64, die door veel gebruikers als de referentieklassen voor industriële schokdempers worden beschouwd.

Ze vertonen dezelfde buitendraadafmeting van M45x1,5 en maken gebruik van dezelfde geleidelagers, stootkoppen en zuigerstangen. Maar wie aandachtiger kijkt, ziet dat ACE er bij deze nieuwe dempers uit de SC-serie in geslaagd is om in plaats van een statische drukhuls en dynamische zuiger, een komzuiger uit één stuk te gebruiken.

Sinds ACE de succesvolle series kleine schokdempers SC²25 tot SC²650 introduceerde, zijn de voordelen van deze techniek bekend: hogere effectieve massa’s en dus een nog veiligere en betrouwbaardere afremming.

Door de dynamische komzuigertechnologie wordt in de demper meer ruimte gecreëerd, omdat de wanddikte van de traditionele statische drukhuls is weggevallen. Bij identieke afmetingen van de behuizing wordt met deze technologie binnenin de effectieve zuigerdiameter aanzienlijk vergroot.

De komzuiger combineert immers de functies van zuiger en drukhuls in één onderdeel. Dit resulteert in een veelvoud van het olievolume van een standaard demper: bij de berekening van het zuigeroppervlak is namelijk het kwadraat van de zuigerdiameter van toepassing.

Met de bijbehorende demperslag kan vervolgens worden berekend hoeveel olie door de zuiger wordt verplaatst. Dat leidt tot een hoger vermogen bij minder plaatsgebruik in vergelijking met conventionele constructie- en productieoplossingen.

Tien keer meer vermogen: ontwikkeling van de nieuwe MAGNUM-komzuigerserie
ACE Stoßdämpfer GmbH heeft in zijn vaandel geschreven dat het bedrijf zijn klanten tijd en geld wil besparen. Dit betekent niet alleen noviteiten ontwikkelen, maar ook bestaande modellen herzien en eventueel optimaliseren of aanvullen.

Zoals zo vaak bij ACE, ontstond ook dit nieuwe voorbeeld in nauwe samenwerking met vaste klanten. Zij werden bij draaimodules met een vanouds bekend dilemma geconfronteerd. Hun producten moeten krachtiger worden, maar tegelijkertijd ook compacter. Omdat een van de beperkende factoren voor een compacter formaat de grote afmetingen van de dempingsoplossingen in de draaitoepassingen waren, richtten zij zich tot de technologie- en wereldmarktleider voor kleine en grote industriële schokdempers.

En de vanuit Langenfeld in het Rijnland opererende dempingsspecialisten hadden de basis voor de oplossing al klaar in de vorm van de bovengenoemde serie kleine schokdempers SC²25 tot SC²650.

De o.a. voor bedieningsapparaten, automatische modules en speciaal voor draaimodules ontwikkelde SC-modellen bieden in vergelijking met standaard modellen het gewenste voordeel van compactere afmetingen en zijn bovendien nog krachtiger, wat voor dit type toepassingen eveneens van doorslaggevend belang is.

Want hoe verder de dempers van het draaipunt worden ingebouwd, des te groter worden de effectieve massa’s bij tegelijk kleiner wordende impactsnelheden. Op basis van de ervaringen met de kleinere modellen waren de eerste prototypes van de nieuwe MAGNUM-komzuigerdempers snel gebouwd.

Voor deze in serieproductie konden gaan, moesten ze nog uitvoerig worden getest om de betrouwbare basisgegevens, vooral wat de effectieve massa’s betreft, vast te stellen. De resultaten waren op alle gebied bijzonder bevredigend, zoals volgende directe vergelijking indrukwekkend aantoont.

Terwijl de standaard MAGNUM-types MC4525EUM-0-4 met een slag van 25 mm tot nu toe een vermogen hadden voor een effectief massabereik van 7 tot 3.540 kg, kon dit bij de nieuwe dempers van het type SC4525EUM-5-8 met factor 10 worden verhoogd: het ligt tussen 3.400 en 39.000 kg.

Als constructeurs meer nodig hebben dan een slag van 25 mm, dan bieden de nieuwe MAGNUM-komzuigermodellen van het type SC4550EUM-5-8 met een slag van 50 mm een effectief massabereik van 6.800 tot 44.225 kg. In vergelijking met de standaard MAGNUM-types MC4550EUM0-4 met een effectief massabereik van 13 tot 7.100 kg is ook dit een aanzienlijke stijging.

Werkwijze en voordelen van een unieke dempingstechnologie
Vergelijkbare, speciaal voor de toepassing in draaimodules ontworpen dempers van andere aanbieders zijn voorlopig op de markt niet te vinden. Als constructeurs vroeger dergelijke massa’s wilden afremmen, hadden ze machineonderdelen van veel grotere formaten nodig.

Dikwijls ging dat gepaard met aanzienlijk grotere afmetingen van de draaimodule zelf, vooral ook omdat de gebruikte dempers bij bepaalde toepassingen direct in de drukkamer worden ingebouwd. Dankzij speciale uitvoeringen voor dergelijke inbouw is dit met de nieuwe MAGNUM-komzuigerserie perfect mogelijk.

Zo kunnen constructeurs vanaf nu profiteren van alle voordelen van de noviteiten, zoals bijvoorbeeld een veilige vertraging bij lage impactsnelheden. Dit is als volgt te verklaren: als hydraulisch systeem hebben industriële schokdempers de eigenschap de stuwdruk in de demper resp. de tegenkracht via de impactsnelheid op te bouwen.

Hierdoor wordt bij een zeer langzame impactsnelheid aanzienlijk minder stuwdruk resp. tegenkracht opgebouwd. Dit gaat zelfs zo ver, dat een demper bij zeer lage snelheid zonder grote inspanning met de hand kan worden ingedrukt. Daarom is bij toepassingen met zeer lage impactsnelheden een demper met een zeer hoge effectieve massa benodigd.

Om dit te bereiken, zijn er verschillende mogelijkheden: kleinere smooropeningen, een groot olievolume of het gebruik van extra viskeuze olie. Uiteindelijk is het olievolume de beste oplossing, omdat de doorsnede van smooropeningen productietechnisch aan bepaalde minimumwaarden gebonden is en zeer viskeuze olie tot een vroegtijdige slijtage leidt.

De effectieve massa is dus een waarde voor de dempingskarakteristiek resp. hardheid van de demper. Dit wil zeggen dat constructeurs die op zoek zijn naar dempers voor draaimodules, op een hoge hardheidsgraad moeten letten.

De nieuwe MAGNUM-dempers bieden deze. Zij beschikken bovendien, zoals alle leden van de familie, over een schokdemperbehuizing van Tenifer-behandeld staal. Ook het toelaatbare temperatuurbereik van -12 °C tot +70 °C, de lange levensduur en de vrij te kiezen inbouwpositie zijn identiek.

Zoals gewoonlijk bij ACE zijn voor de nieuwe serie talrijke speciale accessoires en aansluitstukken verkrijgbaar. Er zijn onder meer zeewaterbestendige uitvoeringen en geluiddempende versies met een PU-stootkop verkrijgbaar.

Met deze noviteiten is ACE erin geslaagd het beste uit twee series samen te voegen in een nieuwe serie, om zo constructeurs van draaimodules weer een enorme vooruitgang te bieden.


Meer informatie:
www.ace-ace.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Küchmedia



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product aan te kondigen, uit te pakken met een succesverhaal, een seminarie/event aan te kondigen of een invitatie te publiceren ?
Klik hier.