• 04/07/2012
  • |     BB

Vlaamse technologiesectoren verdubbelen handelsoverschot op verre export

'Maar toch neemt handelstekort op technologieproducten toe door verlies van marktaandeel in de EU', waarschuwt technologiefederatie Agoria.

Trefwoorden: #Agoria, #bric, #export, #fit, #nieuw industrieel beleid, #technologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: LVD )

ENGINEERINGNET.BE -- De Vlaamse technologiebedrijven verdubbelden op één jaar tijd hun handelsoverschot op verre exportmarkten, zoals de BRIC-landen, Latijns-Amerika, Azië en de golfstaten.

'Dat is zonder meer een knappe prestatie. Maar die kan niet verhinderen dat het globale handelstekort op technologieproducten tijdens de laatste jaren verslechterde met meer dan 5 miljard euro", stelt technologiefederatie Agoria vast.

Enkele cijfers: op 5 jaar tijd verslechterde de Vlaamse handelsbalans voor technologieproducten met 5,4 miljard euro. Het totale handelstekort bedraagt nu 7,1 miljard euro.

Nochtans leveren de technologiebedrijven uitstekende prestaties af op de verre exportmarkten: in 2010 werd er al een overschot geboekt van 2,2 miljard euro. Vorig jaar steeg het overschot tot 4,7 miljard euro. Maar de sterke prestatie van de Vlaamse bedrijven was dus onvoldoende om de daling te compenseren.

"Overigens verliezen we ook in Vlaanderen zelf marktaandeel en verschraalt het binnenlandse industriële aanbod, getuige de stijgende importcijfers van buitenlandse technologieproducten uit Europa", stelt Wilson De Pril van Agoria Vlaanderen.

Nog steeds volgens Agoria in een persbericht zijn de oorzaken niet ver te zoeken: 'Ons land prijst zich door de hoge loon- en energiekosten uit de markt in nabij gelegen exportmarkten. De gevolgen laten zich raden: wie minder exporteert, importeert minder inkomsten en verliest welvaart. De schade wordt gelukkig beperkt door de sterke exportprestaties naar verre landen'.

De Pril: “Hier speelt het kostenelement voorlopig minder. Deze verre landen zijn thans bereid meer te betalen voor het hoge innovatie-aspect van onze technologieën, maar hoe lang nog?”

De technologiefederatie geeft de Vlaamse regering drie prioriteiten mee om het tij te keren : in het kader van het Nieuw Industrieel Beleid méér focussen op enkele toekomstgerichte clusters; méér aandacht voor de marktpositie van onze bedrijven in Europa; en méér technologie-attachés bij FIT die met hun technologische expertise het verschil kunnen maken.