• 21/08/2012
  • |     BB

Vanaf 2016 kilometerheffing en wegenvignet in België

Systeem voor kilometerheffing en wegenvignet naar verwachting in 2016 operationeel op Belgisch wegennet, ook voor buitenlands verkeer.

Trefwoorden: #autovignet, #kilometerheffing, #logistiek, #transport, #via

Lees verder

Nieuws

( Foto: Gefco )

ENGINEERINGNET -- De Vlaamse Regering meldt samen met de andere gewesten een akkoord bereikt te hebben over de invoering van kilometerheffingen voor vrachtwagens en een wegenvignet voor personenwagens. Als datum voor de invoering wordt 2016 vooropgesteld.

Vrachtwagenchauffeurs betalen vanaf dan een prijs per gereden kilometer. Meting gebeurt via een GPS-toestel dat de gereden kilometers registreert en die gegevens automatisch doorgeeft aan een verwerkingscentrum. Daar wordt berekend hoeveel de chauffeur uiteindelijk moet betalen.

Personenwagens betalen voor een wegenvignet, samen met een vernieuwde verkeersbelasting. Belgische chauffeurs betalen vanaf dan jaarlijks een vast bedrag voor het vignet en een variabel bedrag in functie van de milieukenmerken van hun wagen (de verkeersbelasting).

Ook buitenlandse chauffeurs moeten de kilometerheffing en het wegenvignet betalen. Personenwagens zullen een wegenvignet moeten kopen aan de grens, en vrachtwagenchauffeurs moeten GPS-toestellen ophalen in verdeelpunten aan de grens.

'Bijna de helft van het vrachtverkeer in België komt uit het buitenland en buitenlandse automobilisten zorgen voor meer dan 6 miljoen verplaatsingen in ons land. Zij zullen nu dus ook moeten betalen voor de kosten die ze veroorzaken aan ons wegennet', aldus een nieuwsbericht op de website van VIA - Vlaanderen In Actie.

De bedoeling van de kilometerheffing en het wegenvignet is naar verluidt 'om weggebruikers op een eerlijke manier bij te laten dragen aan de kosten voor onder andere het onderhoud van de wegen'.

Anderzijds moet de kilometerheffing de transportsector ertoe aanzetten zijn vrachtcapaciteit efficiënter in te zetten en vervuilende voertuigen te vervangen.