• 29/08/2012
  • |     BB

Na Leuven nu ook elektrische oplaadeilanden in Kortrijk

Eandis maakt werk van zijn belofte om nog dit jaar 70 laadpalen in Vlaanderen neer te poten: na Leuven begin augustus 2012, is nu Kortrijk aan de beurt.

Trefwoorden: #eandis, #laadpaal, #leleu, #oplaadeiland, #oplaadpaal

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eandis, Schepen Guy Leleu bij het oplaadeiland voor fietsers )

ENGINEERINGNET.BE -- Bij de officiële ingebruikname van de oplaadinfrastructuur in Leuven begin augustus 2012, maakte Eandis zijn plannen bekend om nog dit jaar op 70 locaties oplaadpunten neer te poten.

Het exploitatiebedrijf van de Vlaamse gemengde distributienetbeheerders voor elektriciteit en aardgas wil zo, verspreid over Vlaanderen, versneld een netwerk uitbouwen van oplaadeilanden.

De bedoeling is om binnen een straal van 20 km of binnen 20 minuten een oplaadpunt binnen bereik te hebben.

Enkele weken later is nu Kortrijk aan de beurt. Op dinsdag 28 augustus 2012 stak schepen Guy Leleu officieel de eerste stekker in het stopcontact van het oplaadeiland ter hoogte van de Graanmarkt in Kortrijk.

De eerste laadpalen voor elektrische voertuigen staan aan de Dolfijnkaai (oplaadeiland voor wagens) en aan de Graanmarkt vlakbij de Grote Markt (oplaadeiland voor wagens en fietsen).

In Vlaanderen rijden ongeveer 3,7 miljoen voertuigen, waarvan 3,1 miljoen personenwagens. Jaarlijks samen goed voor 56,4 miljard kilometer en 16 miljoen ton CO2-uitstoot. Eén van de opties om over te schakelen naar een efficiënter en duurzamer energiegebruik, is de vervanging van voertuigen op fossiele brandstof door elektrische voertuigen.



ACHTERGROND
Op publiek domein worden de oplaadpunten gegroepeerd in zogeheten oplaadeilanden. Automobilisten met een elektrisch voertuig hebben de keuze om op te laden met een klassiek stopcontact op een voeding van 16 ampère, ofwel met een aangepast stopcontact op 32 ampère, naargelang van de technische specificaties van hun voertuig. Op 32 ampère is een lege autobatterij gemiddeld in 2 uur opgeladen.