• 03/09/2012

Scuddy: e-scooter 3.0 met ingebouwde TUBUS-structuurdempers - persbericht

De elektrische scooter van SCUDDY heeft alles in zich om niet alleen in de overvolle binnenstad een favoriet vervoermiddel te worden, mede dankzij de TUBUS-dempers van ACE Stoßdämpfer.

Lees verder

Productnieuws

Scooters met een elektrische aandrijving staan al enige tijd bekend als milieuvriendelijk en praktisch. Maar met de eerste generaties van de handige driewielers duurde de pret niet altijd lang. Ze waren te zwaar, hadden een klein bereik, waren niet compact genoeg voor transport en bij elke oneffenheid werd de bestuurder helemaal door elkaar geschud. Tim Ascheberg en Jörn Jacobi, twee ingenieurs uit Kiel, hebben nu een einde gemaakt aan deze onaangename rijervaringen.

Maar niet alleen dat, hun nieuwe e-scooter, de Scuddy, overtuigt met nog andere technische details en concepten. Zo is er onder andere het gepatenteerde opvouwmechanisme, waarmee hij in een soort van trolley kan worden veranderd en zo gratis mee op de bus en de trein mag. Als hij opgevouwen is, wordt hij immers als bagage beschouwd, en niet als voertuig. Met drie extra handelingen wordt de trolley een kubus die amper groter is dan een krat water. Op die manier kan hij bijvoorbeeld gemakkelijk mee op vakantie.

Dat was bij de ontwikkeling ook het uitgangspunt van de jonge ondernemers, die door de Innovationsstiftung Schleswig-Holstein (ISH) worden gesteund. Beide innovators waren van mening dat tot nu toe geen enkel accu-aangedreven voortbewegingsmiddel geschikt was om mee te nemen op de bus of de trein en dat de opvouwmechanismen, als die al voorhanden waren, slecht tot zeer slecht functioneerden.

“Onze klanten krijgen met ons product een compleet nieuwe vorm van mobiliteit aangeboden, die op alle gebieden ondersteunend en niet belemmerend is”, aldus Ascheberg. Ook al is het bereik van de Scuddy aanzienlijk, voor langere ritten is hij niet ontworpen.

Voor de binnenstad is de emissievrije scooter echter wel ideaal. Dit geldt zowel voor de uitvoering met een maximumsnelheid van 35 km/h als voor de variant die tot 20 km/h haalt en waarop men geen helm dient te dragen. Bij het langzamere model bedraagt het bereik 40 kilometer, bij de snelle Scuddy 30 kilometer.

Tijdens het ontwikkelingsproces van hun uitvinding kregen de oud-studenten van de Fachhochschule Kiel steeds meer aandacht voor nog andere aspecten, zoals bijvoorbeeld het rijcomfort en dus ook de demping van schokken door oneffenheden.

ACE kenden de ingenieurs al van de industriële gasdrukveren. Ze besloten om ook voor dit concrete ontwerp een beroep te doen op het bedrijf uit Langenfeld.

TUBUS-structuurdempers perfect integreerbaar in de treeplankconstructie
De opdracht was al snel duidelijk voor Thorsten Kohnen, technisch consultant bij ACE. Om ervoor te zorgen dat de bestuurder ook door kuilen en over andere oneffenheden kan rijden, moest de treeplank van de Scuddy worden gedempt. In het ideale geval moest de karakteristiek gekenmerkt zijn door een zachte krachtstijging bij een lange slag. Modellen zoals autoschokdempers kwamen dus niet in aanmerking.

Door het elegante uiterlijk van de scooter en het op plaatsbesparing gerichte opvouwmechanisme waren ook dempingsoplossingen zoals industriële gasveren niet geschikt. Minderwaardige alternatieven zoals rubberen dempers van polyurethaan of gewoon stalen veren werden vooraf al uitgesloten door Ascheberg en Jacobi.

Zij wilden een compact model met een progressieve demping. In de grote ACE-catalogus viel hun oog in de eerste plaats op de TUBUS-structuurdempers van de TS- en TC-series. Na het eerste overleg met Kohnen bleek de TC-reeks vanwege de hoge krachtabsorptie niet geschikt te zijn. De ACE-specialist wees erop dat de optredende krachten te klein zouden zijn.

Samen met de ingenieurs uit Kiel raadpleegde hij daarom de CAD-gegevens in het downloadgedeelte van de ACE-website: www.ace-ace.de. Er werd gekozen voor de TUBUS-structuurdempers van het type TR45-23H, waarbij de maximale slag werd benut en de eerste compressie als noodstopcurve werd vastgelegd.

Bij de statische en dynamische karakteristiek registreerde het team telkens de vierde compressie, om de zetting mee in aanmerking te nemen. In de volgende stap koos men gezamenlijk vier structuurdempers van het type TR52-32H voor een rijtest. Deze bleken voor de e-scooter nog meer voordelen te bieden!

De onderdelen van een licht copolyester-elastomeer vormen noch voor de elektrische motor met een vermogen van 2,0 pk of 1.500 watt en een onderhoudsvrije riem, noch voor de lithium-ijzeraccu een beperkende factor. Met een levensduur van meerdere miljoenen belastingen kunnen de TUBUS-dempers ook zonder probleem worden gebruikt door veelrijders.

Bovendien is voor de onderhoudsvrije elementen geen extra eindaanslag nodig. Dat ze betrouwbaar functioneren bij temperaturen van -40 °C tot +90 °C, is voor de gebruiker een aangenaam extraatje. Wat echter belangrijker was voor de constructeur, is de bijzonder eenvoudige montage en het feit dat er geen omkeerkinematica noodzakelijk is.

Doorslaggevend voor de keuze van bovengenoemde types voor de serieproductie was uiteindelijk de vraag of de machineonderdelen ook bestand zijn tegen de beoogde effectieve belasting van 100 kg. Na een volgende testreeks ging de voorkeur van de Scuddy-ontwikkelaars binnen het uitgebreide aanbod van de TR-H-reeks uit naar de modellen van het type TR52-32H.

Met een buitendiameter van 52 mm en een slag van 32 mm zijn deze dempers in staat om telkens 11,7 Nm per slag te absorberen. Met grotere modellen was het zelfs mogelijk geweest slechts één TUBUS in te bouwen. Maar omdat de ruimte bij de Scuddy in de hoogte duidelijk beperkter is dan in de breedte, werd een tandemconstructie toegepast. “De TUBUS-oplossing zorgt bovendien voor een ontkoppeling van de schokken door het gewicht van de bestuurder op de scooter.

Daardoor konden we de achterbrug van de Scuddy nog iets lichter maken”, aldus Jacobi. De constructeurs zijn verheugd dat gebruikers enthousiast zijn over zowel het rijgedrag als het gemakkelijke transport van hun product.

Hopelijk testen na de recente première van SCUDDY GmbH & CO. KG op Hannover Messe Industrie nog veel meer rijders de Scuddy en raken ook zij overtuigd van dit innovatieve vervoermiddel en zijn constructeurs.


Meer informatie:
www.ace-ace.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Küchmedia



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product aan te kondigen, uit te pakken met een succesverhaal, een seminarie/event aan te kondigen of een invitatie te publiceren ?
Klik hier.