• 04/09/2012
  • |     BB

FANC over Tihange 2: 'verdere gedetailleerde analyses volgen'

Al wat momenteel met kerncentrales te maken heeft, loopt onvermijdelijk in de kijker. Zo ook de discussie rond de aangetaste beschermingsmantel van Tihange 2.

Trefwoorden: #bel V, #containment, #electrabel, #energie, #fanc, #kerncentrale, #nucleair, #tihange, #tihange 2

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET -- Het probleem van betonrot aan de buitenmantel is nochtans al lang gekend, en heeft de normale veiligheidsprocedures gevolgd.

Al in 2008 werd er bij een visuele controle van de externe beschermingsmantel rond het reactorgebouw van Tihange 2 een oppervlakkige aantasting vastgesteld van het extern oppervlak van het beton.

De herstellingswerken werden destijds als 'niet dringend' gecatalogiseerd, vermits de veiligheidsfuncties van de mantel – met een dikte van 120cm - niet waren aangetast. De werken, opgestart in 2010, vielen wel langer uit dan verwacht, en gingen verder in 2011 en 2012. Die vertraging had naar verluidt te maken met de strengere winter en het feit dat het te behandelen oppervlak groter blijkt dan oorspronkelijk ingeschat.

Wel is het zo dat werd vastgesteld dat het betonrot op bepaalde plaatsen vrij ver doorgedrongen is, tot 30cm diep. 'Die aantastingen zijn ernstiger dan oorspronkelijk geïdentificeerd', aldus FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle.

Dat werd bevestigd door een onderzoek dat exploitant Electrabel, zijn studiebureau en het technische filiaal van het FANC, Bel V, samen op 30 augustus uitvoerden.

Op zijn website benadrukt het FANC dat 'deze gebreken op dit ogenblik geen risico inhouden voor de werknemers, de bevolking of het leefmilieu, in het bijzonder ook omdat de reactor van Tihange 2 op dit ogenblik stil ligt voor herlading en de inspectie van het reactorvat met ultrasone meetsondes". Dat laatste is een rechtstreeks gevolg van de laminaire 'scheurtjes' die zijn aangetroffen in het reactorvat van Doel 3.

FANC: "De huidige vaststellingen vereisen dat de exploitant aan het FANC moet kunnen aantonen dat dit containment desgevallend aan de gevolgen van een extreem ongeval van externe oorsprong kan weerstaan vooraleer het FANC zijn akkoord kan geven voor een heropstart van de reactor die nu stilligt".

Het FANC laat verder weten dat er nog verdere gedetailleerde analyses op het programma staan: initiële oorzaken van de ernstigere aantasting, karakterisering van het beton voor de herstelwerken en het beton van de onbeschadigde structuur, reële impact op de weerstand van het containment tegen extreme belasting van buitenaf.